Urologija

Urologija

Urologija je grana kliničke medicine koja se bavi bolestima mokraćnog trakta muškaraca i žena te spolnih organa muškaraca. Obuhvaća uzroke, prepoznavanje, operativno i neoperativno liječenje bolesti bubrega, mokraćovoda, mokraćnog mjehura, prostate, mokraćne cijevi, penisa, testisa i nuztestisa.

Urološke preglede obavljamo u urološkoj ambulanti kroz specijalističko konzilijarnu zaštitu svaki dan.

Briga o spolnim i mokraćnim organima započinje već u prvim mjesecima života tako da najmanji pacijenti dolaze zbog nespuštenih testisa ili nemogućnosti prevlačenja kožice – prepucija preko glavića, raznih bolnih stanja testisa ili sumnjivih oteklina u području testisa, a tijekom mladenaštvo zbog bolnih stanja ili oteklina u području spolovila, sumnje na spolne bolesti, bolova u području bubrega i mokraćnog mjehura. Kasnije tijekom života, naravno u prvi plan dolaze stanja bolnog mokrenja, smanjene plodnosti, izmokravanja kamenaca ili otežanog izmokravanja, a u starijoj dobnoj skupini česti su i problemi sa prostatom, krvavo mokrenje, ili se radi o osnovnoj potrebi periodičnih pregleda mokraćnog trakta, što posebno podržavamo zbog vrijednosti ranog otkrivanja tumora dok su još u ranoj fazi razvoja – dakle izlječivi.

Ambulanta je smještena na katu Poliklinike koju možete prepoznati kao veliku staklenu zgradu odmah na glavnom ulazu u bolnicu kao prva ambulanta u nizu polazeći sa istočne strane zgrade, dakle od zgrade ravnateljstva. U njoj rade dvije medicinske sestre, a liječnički tim čine dva urologa, dok trećeg očekujemo da se pridruži našoj urologiji odmah po završetku specijalizacije u veljači 2014. godine.

Nakon što se javite medicinskoj sestri, pregledaju se uputnice i medicinska dokumentacija dok vi nadamo se strpljivo pričekate, ne dugo, u čekaonici urološke ambulante, a zatim sa svim nalazima dolazite u glavnu prostoriju na razgovor sa specijalistom urologom koji će prvo pitati koji je vaš glavni problem zbog kojeg sada dolazite (već smo nabrojali one najvažnije ali, imate vi pravo i na sasvim osobni, još neopisani doživljaj vašeg urološkog problema pa ga molm vas slobodno recite urologu da odmah znamo koja je glavna tema razgovora). Redovno uslijedi i pregled gdje tražimo da se raskopčaju hlače, a majica i košulja pomaknu visoko na prsište tako da cijeli trbuh i područje bubrega budu goli, te dok vi udobno ležite na medicinskom krevetu urolog popipa trbuh, područje bubrega , a zatim traži da se skinu i gaće do koljena te pregleda područje prepona, testise i penis.

Naravno redovno se služimo ultrazvukom, te dok još ležite raskopčani pregledamo bubrege, mjehur i prostatu (za ovo zadnje je potrebno imati pun mokraćni mjehur).

Ako je potrebno predložimo također pregled mokraćne cijevi i unutrašnjosti prostatične lože i mjehura cistoskopom što se učini u susjednoj endourološkoj prostoriji gdje se nalazi poseban ležaj kojemu se može podešavati visina, a noge se postavljaju na povišeno za potrebe pregleda. Tu se također postavlja cjevčica JJ stent ako se kamenac zaglavi u mokroćavodu, te treba omogućiti normalnu bubrežnu funkciju do izmokravanja kamenca.

Biopsija prostate je uzimanje uzoraka tkiva prostate za mikroskopiranje, tj. patohistološku analizu ako se sumnja da unutar prostate postoji žarište karcinoma.
Tu se vrše i redovne promjene trajnog urinarnog katetera u parvilnim vremenskim razmacima od 3 do 4 tjedna.

Nakon završene dijagnostike i ambulantnog liječenja slijedi primitak u bolnicu ako je potrebno operativno liječenje. Smještaj je udoban, na raspolaganju su 3 dvokrevetne sobe, sve klimatizirane i svaka opskrbljena vlastitim sanitarnim dijelom, gdje je WC i tuš kabina, a o vama brinu odjelne sestre, njih 8, raspoređene u smjene.

U operativnom traktu imamo vlastitu operacijsku dvoranu gdje se izvode endoskopski i klasični urološki zahvati, sve uz pomoć posebno osposobljenih uroloških instrumentarki.