Sestrinstvo

UVODNA RIJEČ

Poštovani korisnici, dobrodošli na web stranicu “Sestrinstvo” Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar. Stranica je namijenjena svim djelatnicima koji su zainteresirani za događanja u sestrinskoj profesiji, kao i svim posjetiteljima web stranica NMB Vukovar koje zanima sestrinstvo u našoj ustanovi. Ovdje možete pratiti rad i svakodnevne aktivnosti koje medicinske sestre/tehničari provode u svrhu bolje informiranosti. Stranica će biti informativnog i edukativnog karaktera jer postoji potreba za stjecanjem i širenjem novih znanja te unaprjeđenja međusobne komunikacije. Kroz kontinuiranu edukaciju, sudjelovanjem na brojnim kongresima, stručnim predavanjima i simpozijima, medicinske sestre naše ustanove stječu nova znanja i vještine. Njihov posao i misija su pružiti visokokvalitetnu zdravstvenu skrb uz stalna poboljšanja, te empatijom, razumijevanjem i holističkim pristupom težiti ka najvećoj dobrobiti za bolesnog čovjeka. S obzirom da je naš prioritet zadovoljan pacijent, treba težiti i empatiji u međuljudskim odnosima, te raditi na osjećaju zahvalnosti. Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar Vesna Babić, mag.med.techn.

Sestrinstvo je umjetnost; a da bi to doista bilo tako potrebna je posebna predanost, podjednako teška priprema kao i djelo bilo kojeg slikara ili kipara. Što je obično slikarsko platno ili hladni mramor u usporedbi s čovjekom – hramom Božje duše? Rekla bih da je sestrinstvo najljepša od najljepših umjetnosti.

Florence Nightingale
15. studenoga 2023.

Milan Nikolić diplomirao je 12. listopada 2023. godine na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu – Stručni preddiplomski studij sestrinstva, sa temom “Psihološki aspekti sputavanja pacijenta”, te stekao zvanje bacc.med.techn.

Posted in Sestrinstvo
30. listopada 2023.

Dana 14. rujna 2023. godine Dom zdravlja Vinkovci organizirao je Simpozij medicinskih sestara i tehničara pod nazivom “Zadaće medicinske sestre/tehničara u lokalnoj zajednici” koji se održao u Vinkovcima.

Zadaće patronažne sestre u zdravstvenom odgoju predškolske i školske djece, potreba zdravstvenog prosvjećivanja kroz medije te prepoznavanje i razumijevanje problema samačkog života osoba starije životne dobi, samo su neke od tema Simpozija. Uz niz zanimljivih i stručnih usmenih izlaganja, među polaznicima Simpozija aktivno su sudjelovali i djelatnici naše ustanove:

Ivan Sičanica, bacc.med.techn. s temom „Sestrinsko otpusno pismo bolesnika liječenog od alkoholizma – prikaz slučaja“;
Nikolina Kesegić, mag.med.techn. s temom „Prehrana palijativnog pacijenta na PEG – prikaz slučaja u JIL- u NMB Vukovar“.

Na Simpoziju se razgovaralo se o problemima i nedostacima s kojima se medicinske sestre/tehničari susreću u svakodnevnom radu u lokalnoj zajednici, ali i o njihovoj nezamjenjivoj ulozi u našemu društvu.

Posted in Sestrinstvo
30. listopada 2023.

Karla Kovač diplomirala je 8. rujna 2023. godine na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, s temom “Zdravstvena njega adolescentice s upalnom bolesti crijeva – prikaz slučaj” te stekla zvanje univ.bacc.med.techn.

Posted in Sestrinstvo
1. lipnja 2023.

U organizaciji tvrtke Pharmacol u četvrtak, 01. lipnja 2023.g. u Edukacijskoj dvorani Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar, održano je predavanje na temu “Higijena i dezinfekcija”. Naglasak je na zastupanju farmaceutskih proizvoda i medicinskih uređaja u medicinskom i biomedicinskom području. Predavanju su nazočile medicinske sestre/tehničari i spremačice sa različitih organizacijskih jedinica gdje su upoznati sa tehnološkim inovacijama i uspješnosti poslovanja tvrtke.

Posted in Sestrinstvo
10. svibnja 2023.

Međunarodni dan primalja u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “dr Juraj Njavro Vukovar” na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju obilježen je Danom otvorenih vrata gdje su primalje s Odjela dočekale trudnice i njihove pratnje te ih informirale o svemu što ih zanima vezano za porod.

Posted in Sestrinstvo
16. ožujka 2023.

U organizaciji tvrtke Braun, u četvrtak 16. ožujka 2023.g. u Edukacijskoj dvorani Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar, održano je predavanje na temu „Prevencija infekcija“. Višestruko otporni mikroorganizmi rastući su problem javnog zdravstva te su preventivne mjere za zaustavljanje infekcije sve važnije. Kako bi se osigurala sigurnost pacijenata i zdravstvenih djelatnika, tvrtka Braun daje značajan doprinos u zaštiti i poboljšanju zdravlja ljudi. Na predavanju su medicinske sestre/tehničari dobili korisne informacije o sigurnosti pacijenata i zdravstvenih djelatnika u primjeni širokog raspona proizvoda za osobnu zaštitu i sredstava za dezinfekciju. Cilj ovog predavanja je proširiti znanje i kompetencije medicinskih sestara/tehničara u primjeni istih.

Posted in Sestrinstvo