Povijest

Psihijatrijska služba nekada je bila dijelom Neuropsihijatrijskog odjela. Odvajanjem psihijatrije od neurologije znatno se povećala kvaliteta usluge, jer smo se mogli u potpunosti posvetiti isključivo bolesnicima s duševnim poremećajima. Kvaliteti usluge u velikoj mjeri je doveo veliki napredak u području psihofarmakologije, a osobito kada govorimo o kategoriji najtežih psihičkih bolesnika. Isto tako nastojimo kontinuirano napredovati, kako u stručnom psihijatrijskom znanju tako i u vještinama komunikacije i ophođenja prema pacijentima. Uvelike je napretku u radu pomogla i obnova odjela 2011. godine te je rad na lijepo uređenom odjelu svakako dodatna motivacija za još veći trud, a osobito zadovoljstvo prostorom koje iskazuju naši pacijenti. U iščekivanju smo i izgradnje prekrasne nove zgrade za dnevnu bolnicu za što se svesrdno izborila naša ravnateljica Vesna Bosanac.

Mnogi specijalisti psihijatrije radili su na našem odjelu i ostavili manje ili više traga, a ovdje ću spomenuti one kojih se često sjetimo i koji su svojim radom doprinijeli da Odjel psihijatrije danas bude onakav kakav je. Nakon reintegracije na odjelu je radio Ivo Dužević koji je nakon nekoliko godinama karijeru nastavio u Splitu. Tu je bio i Siniša Telarović koji se preselio u Zagreb, zatim Ljubica Paradžik, specijalistica dječje i adolescentne psihijatrije, koju je također život odveo u Zagreb.

Godinama nam je u radu, kao vanjski suradnik, pomagao Berislav Pašalić, subspecijalist forenzičke psihijatrije, koji trenutno radi u Osijeku. Bile su tu i Valentina Čović-Muškić i Jelena Topić, psihijatrice koje su napustile Odjel te se upustile u životnu i profesionalnu avanturu daleko od Hrvatske, u Švedskoj.
Puno truda, zalaganja, neprospavanih noći u dežurstvima na našem odjelu imale su i Nedjeljka Rupčić, koja zadnjih nekoliko godina radi u Vinkovcima te Ljiljana Gulić, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije koju je život prije nekoliko mjeseci također odveo u Zagreb. Kvaliteti psihijatrijske usluge umnogome pomaže bogato iskustvo kolegica koje su svesrdno ponudile svoju pomoć kada je zbog manjka liječnika bilo teško organizirati službu, Alojzija Trogrlić, nekadašnja dugogodišnja voditeljica Odjela psihijatrije u Vinkovcima te kolegica Spomenka Grubišić-Bilić, žene neizmjerne snage i duha.

Na kraju moram spomenuti onoga koji je zapravo utemeljitelj psihijatrijske službe u našoj bolnici, a to je primarijus Rade Popović, neuropsihijatar, koji nas je nažalost napustio 2008. godine. Unatoč tome što ga nema među nama skoro čitavo desetljeće gotovo da nema dana da ga ne spomenemo da se ne sjetimo njegovih originalnih izjava, prekrasnih trenutaka provedenih s njim i svega što smo o životu i psihijatriji naučili od njega. Bio je veliki psihijatar i nadasve osebujna ličnost.