Povijest

Djelatnost za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju jedna je od sastavnica Opće županijske bolnice Vukovar, te pruža polikliničko konziliarne i stacionarne usluge koristeći fizikalne agense u prevenciji, liječenju, rehabilitaciji i edukaciji bolesnika s ciljem unaprijeđenja zdravlja i poboljšanja kvalitete života.

Prvi podaci o provođenju fizikalne terapije u gradu Vukovaru su iz 1960. godine. Pri tadašnjem Domu zdravlja, na Sajmištu, prvi školovani fizioterapeuti, Nenad Živanović i Dušan Žegarac, započinju s primjenom masaže i kineziterapije. Fizikalna terapija se provodi po uputama ortopeda i kirurga.

Ambulanta fizikalne terapije 1965. godine seli iz Doma zdravlja u nešto veći podrumski prostor tadašnjeg Medicinskog centra Vukovar.

1981. godine (još uvijek u podrumskim prostorijama) prvi put je osnovan Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, zapošljavanjem prvog specijaliste fizijatra – reumatologa (dr. Radmila Stolica). Uz nju, u rehabilitacijskom timu sudjeluju i četiri fizioterapeuta. Zbog sve većih potreba stanovništva za fizikalnom terapijom, započinje izgradnja novog namjenskog objekta . 1984. godine objekt biva završen, a djelokrug rada se proširuje. Uz specijalističke preglede, provode se i razne fizikalno terapijske procedure- kineziterapija, elektroterapija, hidroterapija, parafinoterapija, masaža, krioterapija. Kineziterapija se, po potrebi, provodi i na odjelima kirurgije i nerologije.

U Domovinskom ratu Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju biva potpuno uništen i u to vrijeme pogiba fizioterapeut Aleksander Vlasta. U takozvanoj Krajini odjel, kao i bolnica, bivaju sanirani, no oprema je stara, dotrajala i nekvalitetna. Obnova počinje procesom mirne reintegracije i povratkom u Vukovar 1997. godine. Za voditelja odjela imenovan je dr. Milinko Glišanović, a za glavnog fizioterapeuta Zdenka Floršić. Uz obnovu objekta, početkom 1998. godine počinje nabavka nove i kvalitetnije opreme.

Temeljita sanacija započinje 2010. godine, a nabavljena je i nova oprema, u skladu sa suvremenim svjetskim standardima.

Današnji naziv službe jest Djelatnost za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.