O nama

Povijest RTG odjela

RTG odjel jedna je od mlađih djelatnosti u povijesti vukovarske bolnice. 1937.g. u Domu narodnog zdravlja Vukovar obavljale su se dijaskopije pluća, a dr.Lili Bőhm dolazila je u bolnicu časnih sestara Sv.križa(današnja NMB Vukovar) dijaskopirati bolničke pacijente, po potrebi. Poslije drugog svijetskog rata instaliran je prvi rőntgen uređaj ” Philips-standard”. Uređaj su koristili odjelni liječnici uz asistenciju priučene medicinske sestre. 1958.g. nabavljen je rőntgen uređaj marke “Sava”, koji nije bio dugog vjeka. Iste godine zaposlena je i prva radiologinja dr.Karmen Škarica. Godinu dana ranije zaposleni su i prvi rtg tehničari sa završenom školom, Milinko Žugić i Miličko Vuković. Pravi procvat radiološka služba doživljava 1976.g. kada je odjelu dodjeljen novi prostor s novom i modernom aparaturom. Od 1973.g. na odjelu rade dva radiologa, dr.Andrija Štimac i dr.Aleksandra Zubarev Kajba, tri rtg tehničara, dva inženjera medicinske radiologije, daktilograf, dva fotolaboranta, administrator i dvije spremačice. 1987.g.sa specijalizacije dolaze još dvije liječnice, dr.Ana Matoš i dr.Vera Martić. Do 1991.g. voditeljica odjela bila je dr.A.Zubarev-Kajba.

Iste godine počinje agresija na Hrvatsku, a posebice na grad Vukovar. Zbog nedostatka električne energije rtg uređaji nisu radili kao ni komora za razvijanje. Na odjel je dopremljen portabilni aparat sa C-lukom iz kirurške dvorane, koji je za napajanje koristio agregat smješten na ulaz u ginekologiju. Agregat je stalnim granatiranjem bio oštećen, te se palio neposredno prije korištenja i gasio poslije korištenja rtg uređaja. Filmovi su se razvijali u tamnoj komori, ručno. Dnevni protok pacijenata bio je oko 60 ljudi, ponekad i 100, ovisno o silini neprijateljskog napada. Eksponiralo se iz zone zračenja, a uz inženjere su nerjetko i liječnici eksponirali. Nakon pada obrane grada Vukovar su napustili slijedeći djelatnici RTG odjela: Adam Ivankovac,ing.med.rad.; Senka Vuko,ing.med.rad.; Zdenka Žulj; Đurđa Andrijanić i Ana Matoš, dr.med. U masovnoj grobnici završili su: Tomislav Mihović, fotolaborant i Goran Vidoš, električar ( bio je zadužen za održavanje ranije spomenutog agregata), a Ljubica Obradović, filmotekar poginula je na samom početku agresije.

Kada je počela mirna reintegracija1997.g. na Odjel su se vratile dr.Vera Martić i dr.Ana Matoš, a godinu dana kasnije u službu se reaktivira i dr.Aleksandra Zubarev-Kajba. Od 1998.g. voditeljica odjela je dr.Ana Matoš.

Danas je RTG odjel potpuno obnovljen, broji 5 radiologa, 4 specijalizanta, 11 inženjera medicinske radiologije, 5 administratora i 2 spremačice. U tijeku je digitalizacija odjela, te ćemo u skoroj budućnosti u potpunosti prijeći na digitalni oblik zapisa.

Voditelji RTG odjela od 1958-2010

Dr. Karmen Škarica-Stračević (1958 – 1960)
Dr. Andrija Štimac (1964 – 1987)
Dr. Aleksandra Zubarev-Kajba ( 1987 – 1991)
Dr. Ana Matoš (od 1998)

Glavni inženjeri medicinske radiologije od 1958 – 2010

Miličko Vuković, rtg teh (1958 – 1988)
Adam Ivankovac, ing.med.rad. (1988 – 1991)
Ksenija Živković, ing.med.rad. (1998 – 2002)
Zlatko Jurčević, ing.med.rad (2002 – 2004)
Branko Kovalisko, ing.med.rad (od 2004.)

Važno je naglasiti i spomenuti svesrdnu pomoć liječnika i inženjera iz Osijeka, posebice u vrijeme mirne reintegracije.