Sestrinski kutak - Početna strana
Novosti - obavijesti
Dobrodošli
Provjera stanja bodova za medicinske sestre: http://www.hkms.hr/upute_za_provjeru_bodova.php

e-Tečaj Udruge Roda

Nurses - A Voice to Lead

Međunarodni dan sestrinstva

U povodu Međunarodnog dana sestrinstva, u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, održano je predavanje „Medicinske sestre u Ratnoj bolnici Vukovar 1991.” predavač doc.dr.sc. Agneza Aleksijević. Predavanje je održano na siječnje na medicinske sestre/tehničare Ratne bolnice Vukovar 1991., koje nisu više s nama i na medicinske sestre/tehničare koji i danas rade u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar.
Glavna sestra bolnice i medicinske sestre/tehničari Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar organizirali su Svetu misu za preminulu mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med. spec. pedijatrije. Misa je održana u bolničkoj kapeli u zgradi uprave Villa Knoll.

Primaljsko predavanje

Dana, 10. svibnja 2022. godine u 14:00 sati u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar održano je, prema Planu stručnih sastanaka za primalje, predavanje „ Medinski potpomognuta oplodnja“, predavači primalje Marija Crčić i Nikolina Stajić.

Međunarodni dan higijene ruku

Dana 5.5.2022. u Hotelu Academia u Zagrebu održan je  jedanaesti Hrvatski simpozij o infekcijama povezanim sa zdravstvenom skrbi u povodu obilježavanja međunarodnog dana higijene ruku. Na simpoziju je bila Karmela Maslovara, dipl.med.tech- Viši stručni savjetnik za bolničke infekcije NMB Vukovar. Teme simpozija su bile vrlo zanimljive i korisne za sve koji se bave higijenom ruku i bolničkim infekcijama.  Odaziv je bio vrlo velik, bilo je prisutno oko 80 zdravstvenih djelatnika iz cijele Hrvatske.

''Dan otvorenih vrata'' rodilišta u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar

Dana 5. svibnja 2022. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana primalja u Rodilištu Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar održan je ''Dan otvorenih vrata''. Tom prigodom trudnice i njihovi partneri upoznali su primalje, saznali su što ih očekuje prilikom dolaska u rodilište, te su mogli razgledati prostore rađaonice i rodilišta. Aktivnom upoznavanju trudnica sa svime što ih je zanimalo o porođaju, babinju i dojenju  prisustvovala je glavna sestra bolnice doc.dr.sc.Agneza Aleksijević, mag.med.techn., Marijana Ivančić, mag.obs. ,  Deana Macakanja, primalja, Željka Ašađanin, bacc.med.techn., Nemanja Vojnović, mag.med.techn., Katarina Pucko, bacc.med.techn., Martina Zaluški, bacc.med.techn. i Tatjana Peranović, bacc.med.techn.

Svjetski dan higijene ruku

 

Svim primaljama čestitamo njihov dan!

Međunarodni dan primalja uvijek je prilika za podsjećanje na važnu ulogu primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka u koju su stoljećima brojne primalje ugrađivale svoje znanje, iskustvo i vještine. Prva primaljska škola na našim prostorima je počela s radom u Zadru davne 1821. godine, a prvi zabilježeni zapisi o primaljstvu potječu još iz Dubrovnika iz 13. st.
Iz bliže povijesti treba izdvojiti kako je 2008. godine Hrvatski sabor usvojio Zakon o primaljstvu, kojim se određuje djelatnost i djelokrug rada primalja te su prvi put u novijoj povijesti primalje priznata profesija koja danas ima i svoju udrugu i komoru. Hrvatska komora primalja na dan 11. travnja 2022. godine broji 2.546 registriranih članica. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sa zaposlenjem u samom zdravstvenom sustavu na taj dan radi 1.761 primalja, od kojih je 78% zaposleno u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, a ostale rade uglavnom u djelatnostima na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Treba spomenuti kako niti ovo zvanje nije diskriminirajuće u odnosu na spol te u zdravstvu rade i dva prvostupnika primaljstva i tri medicinska tehničara primaljskog smjera.
Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unaprjeđenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.
Broj primalja u zdravstvu 2020. godine bio je nešto manji, 1.727, a može se također pratiti i korelirati zajedno s ukupnim brojem rođenih. Uz obilježavanje ovog dana lijepo je istaknuti kako je broj rođenih 2020. godine bio 36.310, a 2021. godine 36.990 i svakako su primalje one koje bi s posebnim veseljem prihvatile nastavak takvog trenda.
Svim primaljama čestitamo njihov dan!

Međunarodni dan primalja

Drage trudnice, buduće majke i očevi,
Povodom Međunarodnog dana primalja 05. svibnja 2022. godine otvaramo vam vrata rodilišta Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar od 10:00-12:00 sati.

Dođite i upoznajte svoje primalje!

XIX FESTIVAL ZNANOSTI U OSIJEKU 2.-7. SVIBNJA 2022. GODINE

U Osijeku, od 2. do 7. svibnja 2022. u organizaciji Sveučilišta J.J. Strossmayera, održan je XIX Festival znanosti. Glavna tema ovogodišnjeg festivala bila je ŽIVOT, navedeni festival održao se na otvorenom u dvorištu  Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Crkvena 21, Osijek. Aktivni sudionici navedenoga festivala znanosti s posterom „Život je znanje“ bili su doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., doc.dr.sc. Ivan Miloloža i Tatjana Peranović, bacc.med.techn.

25. SAJAM ZDRAVLJA U VINKOVCIMA 25.-29. TRAVNJA 2022. GODINE

U Vinkovcima, dana 25.travnja 2022. godine svečano je otvoren 25. Sajam zdravlja. Sajam
zdravlja traje od 25. do 29. travnja 2022. godine, navedeni sajam održava se online i/ili
hibridno s tematskim konferencijama. Na Sajmu zdravlja aktivno s radom „Upravljanje
hospitalnim infekcijama u bolničkom sustavu“ sudjelovale su doc.dr.sc. Agneza Aleksijević i
Ankica Vlačić, mag.med.techn.

TEČAJ III KATEGORIJE

U Županji, 27. travnja 2022. godine u organizaciji Doma zdravlja Županja i Podružnica HKMS
Vukovarsko srijemske županije održan je tečaj III kategorije „ Zbrinjavanje kronične rane i
njega stoma“. Aktivni sudionici na navedenom tečaju bile su doc.dr.sc. Agneza Aleksijević i
Ankica Vlačić, mag.med.techn. s radom „ Kronične rane kroz povijest“.

Tečaj III kategorije

 

Edukacija za zdravstvene radnike - ZBRINJAVANJE KRONIČNE RANE I NJEGA STOMA

75. godišnjica Medicinske škole Osijek

Dana, 06.04.2022. godine svečanom priredbom i aktivnostima u školi obilježena je 75. godišnjica Medicinske škole Osijek u kojoj odgajaju i obrazuju za humanost i izvrsnost s porukom „Znati, biti, činiti i živjeti za čovjeka“. Obilježavanju prisustvovale su doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

Tečaj III kategorije

Sastanak

U organizaciji Kliničkog bolničkog centra Osijek i pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo Suzane Luketić, mag.med.techn., održan je sastanak pomoćnica ravnatelja zdravstvenih ustanova.  Sastanak je protekao u ugodnom druženju s ciljem jačanja međusobne suradnje, bolje povezanosti zdravstvenih ustanova, promocije sestrinske profesije i razmjene iskustava. Sastanku nazočile; Željka Dujmić, Tea Prgić, Zvjezdana Gvozdanović, Silvija Marić, Lidija Knapić, Pavica Jakovljević, Đurđica Stokić, Marijana Kovaček i Agneza Aleksijević.

Posljednji ispraćaj od mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med. spec. pedijatrije

Dana, 24. ožujka 2022. godine na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru oprostili smo se od dugogodišnje ravnateljice  mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med. spec. pedijatrije.
Uz članove obitelji, prijatelje, djelatnike Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, izaslanike države, predstavnike županija, gradova i udruga, građane Vukovara i drugih krajeva Republike Hrvatske, od mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med.,dr. med. spec. pedijatrije oprostile su se i medicinske sestre/tehničar Ratne bolnice Vukovar 1991., koje i danas rade u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar.

HKMS pokrenula humanitarnu akciju “Hrvatske sestre za sestre Ukrajine“

Predavanje: “Klinička i javnozdravstvena značajnost virusnih hepatitisa“

Dana, 15. ožujka 2022. godine u 13:00 sati u organizaciji doc.dr.sc.Agneze Aleksijević i prema Planu trajnog stručnog usavršavanja za medicinske sestre u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, održano je predavanje na temu „ Klinička i javnozdravstvena značajnost virusnih hepatitisa“, predavač Robert Neferanović, bacc.med.techn. Navedeno predavanje je održano uz pridržavanje epidemioloških mjera uživo i on line.

Predavanje: „Utjecaj porodne traume na odluku o sljedećoj trudnoći i broju planirane djece“

Dana, 08. ožujka 2022. godine u 13:00 sati u organizaciji doc.dr.sc.Agneze Aleksijević i prema Planu trajnog stručnog usavršavanja za medicinske sestre u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, održano je predavanje na temu „Utjecaj porodne traume na odluku o sljedećoj trudnoći i broju planirane djece“, predavač Marijana Ivančić, mag.obs. Navedeno predavanje je održano uz pridržavanje epidemioloških mjera uživo i on line.

Odlazak u mirovinu Mate Tunjića, vodoinstalatera

Nakon odrađenog radnog staža, Mato Tunjić, vodoinstalater u NMB Vukovar odlazi u zasluženu mirovinu. Kolegij Glavnih sestara ispratio je Matu Tunjića u mirovinu s prigodnim poklonom. Zahvaljujemo se i želimo Mati Tunjiću da mu umirovljenički dani proteknu ispunjeno u zdravlju i veselju.

26.02. - HRVATSKI DAN LIJEČNIKA

Zbog stručnog, brižnog i humanog rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite, koji se od veljače 2020. godine pa do danas odvija u posebno otežanim uvjetima epidemije bolesti COVID-19, našim liječnicima na njihov dan poručujemo: HVALA, DOKTORI!

 

7. ZNANSTVENO STRUČNI SIMPOZIJ DR. VLADIMIR EMEDI

Povodom Svjetskog dana bolesnika 11. veljače 2022. godine u organizaciji Lions kluba Vukovar, Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru i Alumni VEVU organiziran je live, online, virtual i hybrid 7. Znanstveno stručni simpozij dr. Vladimir Emedi.

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA EPILEPSIJE

 

 

DARIVANJE ZA NAJMLAĐE PACIJENTE

Gospođa Elizabeta Muller je već tradicionalno u prosincu darivala najmlađe pacijente NMB Vukovar prigodnim, ručno rađenim papučicama. Veliko joj hvala u ime svih malenih!

 

 

SJEĆANJE NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.

Medicinske sestre doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.. i Ankica Vlačić, mag.med.techn., u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., obišle su grobove i upalile svijeće medicinskim sestrama ubijenim u tijeku i poslije sloma obrane grada Vukovara Zdenki Miličević, Marici Stanek i Blanki Stefanjuk, te se prisjetili i nestalih kolega Marka Mandića i Ivana Baranjeka, kako bi očuvali uspomenu na nikad prežaljene i nikad zaboravljene nam drage kolegice i kolege.

 

 

Supervizija primjene Biofeedback i Neurofeedback procedura

Dana 15. i 16.10.20201. održana je dvodnevna Supervizija primjene Biofeedback i Neurofeedback procedura u liječenju različitih psihijatrijskih  i neuroloških poremećaja. Edukaciju je održala prof. Ana Vodanović Kosić iz Zagreba.
 Na edukaciji su sudjelovali liječnici Tanja Đukanović Mirković, Luka Malenica, Lucija Kljaić, Elizabeth Nedić i Vanja Đuričić i glavni tehničar Odjela psihijatrije Ivan Sičanica.
Možemo se pohvaliti da smo jedna od rijetkih bolnica koja je primjenjivati ove metode liječenja koje su neivanzivne.
                                    PSIHOFIZILOGIJA I BIOFEEDBACK
Psihofiziologija proučava odnos i povezanost tijela i uma (mind), odnosno između fizioloških i psiholoških procesa.
Primijenjen psihofiziologija je relativno novo područje psihofiziologije koje koristi znanja o tome kakva bi trebala biti povezanost tijela i uma za razvoj i primjenu tehnika kojima se povećava svjesnost o tom odnosu.
                                                DEFINICIJA
Biofeedback je proces koji omogućuje pojedincu da nauči kako promijeniti fiziološku aktivnost sa svrhom poboljšanja zdravlja i određenih funkcija.
Precizni instrumenti mjere fiziološke aktivnosti kao što su moždani valovi, funkcija srca, disanje, mišićna aktivnost i temperatura kože. Ovi instrumenti brzo i precizno daju povratnu informaciju korisniku. Prezentacija ovih informacija – često u sprezi s promjenama u mišljenju i ponašanju – podražava željene fiziološke promjene. S vremenom se održavaju i bez primjene instrumenata.

Ta će nam informacija pomoći da donesemo odluku o svom budućem ponašanju – hoćemo npr. pripaziti na prehranu ako nam vaga pokazuje neželjenu tjelesnu težinu, ili ćemo pak mirovati i uzimati puno tekućine ako nam je tjelesna temperatura povišena.

 

 

Posjet tvornici Neores d.o.o

U radnom posjetu tvornici Neores d.o.o., iz Murskog Središća bi su doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, Zvjezdana Pinjuh, Tamara Todorčić i David Vukosavljević. Neores je proizvođač za program jednokratne zaštitne medicinske opreme  za n.i.c. Neo Intelligent Care
Proizvodni pogon smješten je na sjeveru Hrvatske u Murskom Središću. Kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj i s dugogodišnjim iskustvom u medicinskom sektoru osnovali su brand jednokratne medicinske opreme - Neo Intelligent Care (n.i.c.). Proizvodnja je u skladu s europskim standardima i Direktivom Europske unije za proizvodnju medicinske opreme. U proizvodnji koriste se isključivo materijalima koji imaju porijeklo iz EU.
Svi proizvodi izrađeni su sukladno direktivi Europske unije za proizvodnju medicinskih pomagala te odgovaraju standardu HRN EN 13795. Primjenjuju europske standarde kvalitete u proizvodnji jednokratne medicinske konfekcije te posjeduju certifikate  EN ISO 9001:2001 i EN ISO 13485:2003.
Proizvodni asortiman jednokratne zaštitne medicinske opreme čine: zaštitna pokrivala za glavu, zaštitna pokrivala za noge, jednokratni mantili, kombinezoni, kirurški setovi hlača i majica, ogrtači te specifična jednokratna oprema a ukoliko postoji specifičan zahtjev u mogućnosti su izraditi i personalizirani  proizvod za te potrebe.
Od 01.09.2021. postali su i  jedini proizvođač u RH koji posjeduje vlastiti sterilizator za industrijsku obradu zaštitne medicinske opreme čime je unaprijeđena ponuda usluge sterilizacije za veće sustave, bolnice te uspostavu centra za sterilizaciju u RH i regiji. Navedeni sterilizator raspolaže dovoljnim kapacitetima, da osim potreba tvrtke kao proizvođača, zadovolji i potrebe hrvatskog, a u budućem periodu i regionalnog tržišta u vidu vršenja sterilizacije za zdravstveni sustav i ostale proizvođače medicinske opreme.

U obilasku tvornice na jednom mjestu vidjeli smo sve  kapacitete i potencijale tvornice Neores d.o.o.

 

 

Diplomirala Jelena Kalanj

Jelena Kalanj, mag.med.techn.,  je diplomirala na Fakultetu za Dentalnu medicinu i zdravstvo, Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s temom Percepcija socijalne podrške na posttraumatski  rast kod posttraumatskog stresnog poremećaja uz mentora doc.mr.sc. Agnezu Aleksijević.

 

 

XLIV. Simpozija Hrvatske udruge za promicanje primaljstva pod nazivom ''Snažno tijelo, snažan duh – miran porod''

Tradicija održavanja Simpozija primalja nastavljena je ove godine održavanjem XLIV. Simpozija Hrvatske udruge za promicanje primaljstva pod nazivom ''Snažno tijelo, snažan duh – miran porod''. Simpozij je održan 9. listopada 2021. godine u Jastrebarskom u hotelu ''Princess''. Simpoziju su prisustvovale Marijana Ivančić, mag.obs. i Deana Macakanja, bacc.med.techn.

 

 

STRUČNO USAVRŠAVANJE MENTORA

U Osijeku, u organizaciji FDMZ-a Osijek, Katedre za sestrinstvo i palijativnu medicinu, od 27. do 29. rujna 2021. godine, održano je stručno usavršavanje mentora, pod nazivom: "Planiranje, pripremanje i priprema za nastavu u kliničkom okruženju". Stručnom usavršavanju mentora nazočili su Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nemanja Vojnović, mag.med.techn.

 

 

ZAHVALNICA NACIONALNOJ MEMORIJALNOJ BOLNICI VUKOVAR

Dana, 13. rujna 2021. godine, u vinogradarskoj kući „Goldschmidt“, povodom 16 godina djelovanja Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru, održana je 57. svečana sjednica Stručnog vijeća Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru. Na navedenoj svečanoj sjednici, Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, dodijeljena je zahvalnica za uspješnu suradnju i doprinos radu Veleučilišta. Zahvalnicu ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar primila je doc.dr.sc. Agneza Aleksijević.

 

 

Predavanje: “Prehrana kod ulkusa i GERB-A”

Dana, 14. rujna 2021. godine u 13:00 sati, prema Planu trajnog stručnog usavršavanja za medicinske sestre u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, održano je predavanje na temu "Prehrana kod ulkusa i GERB-A" , predavači su bili Emina Tešnjaković, bacc.med.techn. i Tena Milić, bacc.med.techn.
Navedeno predavanje je održano uz pridržavanje epidemioloških mjera.

 

SASTANAK IZVRŠNOGA ODBORA I IZVANREDNA SKUPŠTINA PODRUŽNICE HKMS VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Dana, 07.09.2021. godine održani su u Domu zdravlja Županja, sastanak Izvršnog odbora Podružnice HKMS Vukovarsko srijemske županije i glavnih sestara ustanova, te izvanredna skupština Podružnice HKMS Vukovarsko srijemske županije. Na navedenoj izvanrednoj skupštini provedeni su izbori za člana Vijeća HKMS-a, za vijećnicu ispred Podružnice HKMS Vukovarsko srijemske županije izabrana je doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.

 

 

Odlazak u mirovinu glavne sestre operacijskog trakta s Odjela za ginekologiju i opstetriciju

Nakon četrdeset i jedne godina radnog staža,  glavna sestra operacijskog trakta na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju, Anita Sarvaš, bacc.med.techn. odlazi u mirovinu.
Glavna sestra bolnice, doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., glavna sestra Odjela za ginekologiju i opstetriciju Ankica Vlačić, mag.med.techn. i djelatnici Odjela za ginekologiju i opstetriciju zahvaljuju se sestra Aniti Sarvaš sa željom da joj umirovljenički dani proteknu ispunjeno i u veselju.

 

 

KOLEGIJ GLAVNIH SESTARA

Dana, 17. lipnja 2021. godine u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar održan je Kolegij glavnih sestara u novoizgrađenoj zgradi dnevne bolnice Odjela psihijatrije. Sastanak je održan na terasi s pogledom na Dunav.

 

 

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

U povodu Međunarodnog dana sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra bolnice, doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i glavna sestra Odjela za ginekologiju i opstetriciju Ankica Vlačić, mag.med.techn., upriličili su mjerenje tlaka i GUK-a sa studentima i učenicima ispred ulaza u Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar.

 

SVIM MEDICINSKIM SESTRAMA I TEHNIČARIMA ČESTITAM MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, magistra sestrinstva

 

Obavijest iz Hrvatske komore medicinskih sestara

Poštovane kolegice i kolege,
pred vama je svibanjski broj redovitog newslettera Hrvatske komore medicinskih sestara. Svim našim članicama i članovima, medicinskim sestrama i tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva.

Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva
Povodom Međunarodnog dana sestrinstva na inicijativu predsjednika Komore, Maria Gazića, magistra sestrinstva, održana je tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora na temu „Stanje sestrinstva u Republici Hrvatskoj“.
Više o održanoj sjednici možete vidjeti ovdje:
https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/odbor-za-zdravstvo-i-socijalnu-politiku-odrzao-tematsku-sjednicu-o-stanju
Istim povodom održat će se webinar „Utjecaj pandemije na sestrinstvo u Republici Hrvatskoj“. Webinar će se održati 10. svibnja 2021. od 15 do 16.30 sati. Webinar će biti vrednovan od strane HKMS, a na webinar se možete prijaviti na sljedećoj poveznici:
https://zvu-hr.zoom.us/webinar/register/WN_flBoSWUiRfa2mMoCPga-qg

Završna anketa o cijepljenju, koja je sastavni dio javnozdravstvene kampanje „Imaš znanje, budi primjer!“
Pozivamo vas da nam još jednom, na samom kraju kampanje, u anketi koju možete ispuniti do četvrtka, 13. svibnja,  iskažete svoje stavove o cijepljenju, o COVID-19 kao i namjeri cijepljenja odnosno obavljenom cijepljenju.
Iza nas su četiri mjeseca kampanje devet zdravstvenih komora, usmjerene prema zdravstvenim djelatnicima, a koju kampanju želimo zaključiti s novom analizom vaših stavova.
Stoga vas pozivamo da odvojite još jednu ili dvije minute i ispunite ovu anketu: http://bit.ly/Druga_anketa_o_cijepljenju
Podsjetimo, nosioci ove najveće provedene javnozdravstvene kampanje o cijepljenju  Republici Hrvatskoj su Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora medicinskih biokemičara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska komora primalja, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatska psihološka komora

PBZ – posebna ponuda za članove HKMS
U suradnji s Komorom, Privredna banka Zagreb pripremila je posebnu ponudu za članove Hrvatske komore medicinskih sestara. U novoj ponudi Privredna banka Zagreb je smanjila kamatne stope na nenamjenske kredite od 49 do 120 mjeseci (uz CPI) i uz fiksnu kamatnu stopu te dodala i akcijsku ponudu PBZ Leasing-a koja traje do kraja svibnja/2021.
Više detalja o ponudi možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://www.hkms.hr/arhiva/7553
 
Ekskluzivna ponuda osiguranja i drugih pogodnositi za članove HKMSI
 

 

 
Članovi HKMS-a su u mogućnosti iskoristiti POSEBNE  POGODNOSTI Generali osiguranja d.d. u suradnji sa Certitudo d.o.o.  koje uključuju popuste na niže navedene vrste osiguranja, a odnose se na sve sestre i tehničare upisane u Registar HKMS-a koji posjeduju valjano odobrenje za samostalan rad.
Osiguranje privatnih rizika: Stanovi, kuće, vikendice, stvari kućanstva – popust 25% 
Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti KOMORSKI POPUST od 10 % NAKON SVIH POPUSTA PO CIJENIKU
Kasko osiguranje vozila KOMORSKI POPUST 15% NAKON SVIH POPUSTA PO REDOVNOM CJENIKU
Dopunsko zdravstveno osiguranje: kada je zdravlje u pitanju, budite 100% pokriveni!
KOMORSKI POPUST 10% Pokriće bez ograničenja na godišnji iznos za troškove: participacije u sustavu javnog zdravstva Republike Hrvatske, lijekova s osnovne (A) i lijekova s dopunske (B) liste lijekova do 1500,00 kn godišnje
Povežite različite police osiguranja i dodatno uštedite:-ugovaranjem obaveznog auto osiguranja, ostvarujete popust od 50% na osiguranje privatne imovine, kuće, stanove i vikendice, na gotovo sve rizike (požar, eksplozija, oluje, poplava,  bujica, visoka voda, istjecanje vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, provalna krađa, privatna odgovornost, itd.),  osim potresa.Ugovaranjem obveznog auto osiguranja, ostvarujete dodatni popust od 10% na dopunsko zdravstveno osiguranje.
 
Kontaktirati nas za sve navedene pogodnosti možete na broj telefona (+385)1 5802 532 ili mail: hkms@certitudo.hr 
Tekstilpromet nudi posebne popuste za članove HKMS
 

Nastavljena suradnja s Crodux-om – članovi Komore i dalje mogu ostvariti popust
Svi članovi Hrvatske komora medicinskih sestara, uz predočenje članske iskaznice, odmah ostvaruju popust na sva goriva uključujući i autoplin:
- Eurosuper 95 MaxPower
- Eurosuper 100 MaxPower
- Eurodiesel
- Eurodiesel MAxpower
- Autoplin MaxPower
Dodatne korisničke usluge u ponudi su autopraonica, bistro, caffe bar, mjenjačnica, usluge Hrvatske lutrije, plaćanje računa 2D barkodom, Wifi, bankomati.
Popust se ostvarujem predočenjem članske iskaznice  i odnosi se na sve vrste plaćanja.
Više potražite na https://www.crodux-derivati.hr/ ili osobno na benzinskim servisima Croduxa.
 
 
Poziv zainteresiranim osobama za uključivanje u neintervencijsko ispitivanje o praćenju cjepiva protiv bolesti COVID-19
 
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) poziva sve zainetresirane osobe da se uključe u neintervencijsko ispitivanje pod nazivom Prospektivno praćenje sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Europi na temelju ishoda koje su prijavile cijepljene osobe, koje se provodi na razini Europske unije u sklopu projekta vACCine covid-19 monitoring readinESS (ACCESS).

Riječ je o prospektivnom intenzivnom praćenju cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje će omogućiti prikupljanje podataka o cjepivima, uključujući podatke o nuspojavama nakon cijepljenja, njihovom tijeku i ishodu, težini i ozbiljnosti te potencijalnim čimbenicima rizika, izravno od cijepljenih osoba u gotovo stvarnom vremenu.

U Republici Hrvatskoj u ispitivanje se mogu uključiti sve cijepljene osobe, najkasnije šest dana nakon primitka prve doze cjepiva, neovisno o cjepivu koje su primile.

Ispitivanje se provodi putem upitnika dostupnih putem informacijskog sustava HALMED-a pod nazivom OPeN, u sklopu kojeg je moguće i elektroničko prijavljivanje sumnji na nuspojave.

Sustavu OPeN možete pristupiti putem poveznice https://open.halmed.hr.
Postupak registracije za zdravstvene djelatnike
Za korištenje sustava potrebno je provesti registraciju i kreirati korisnički račun na temelju jedinstvenog broja zdravstvenog djelatnika i važeće adrese elektroničke pošte. U slučaju da jedinstveni broj zdravstvenog djelatnika, koji se u predmetni sustav preuzima iz šifrarnika HZJZ-a, nije prepoznat prilikom registracije, potrebno je obratiti se HALMED-u na podrska@halmed.hr kako bi se proveo unos korisnika.
Nakon registracije i prijave u sustav OPeN, upitniku je moguće pristupiti u dijelu Nuspojave odabirom opcije "COVID-19" iz padajućeg izbornika.

Kraš dariva uoči majčinog dana

Uoči Majčinog dana, koji se tradicionalno obilježava druge nedjelje u svibnju, čelnici tvrtke Kraš darivali su pacijentice koje su smještene na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju, Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, s paketima PreKrašnih kolačića.
Svim majkama i onima koje će to uskoro postati želimo sretan Majčin dan.

 

Dan grada Vukovara

U povodu Dana grada Vukovara, koji je obilježen 03. svibnja 2021. godine, čelnici grada Vukovara darivali su prikladnim poklonima dvije rodilje iz grada Vukovara koje su se porodile u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar.
Čestitamo gđi. M. Vovri i gđi J. Škoro na rođenju sinova Alekseja i Matea.

 

Međunarodni dan primalja

U cijelom svijetu 05. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja. Na Odjelu ginekologije i opstetricije Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar obilježava se, u skladu s epidemiološkim mjerama, Međunarodni dan primalja. 
Svim primaljama želimo sretan Međunarodni dan primalja.

 

Svim primaljama čestitamo Međunarodni dan primalja!

Primaljstvo je jedna je od najstarijih medicinskih struka, a prema zapisima iz povijesti medicine je briga o rodiljama bila i pokazatelj društvenog razvoja još od antičkih vremena. U staroj Grčkoj je poziv primalje bio priznat, pa je, primjerice, Sokratova majka Fenarete bila u čitavoj Ateni poznata primalja. Kulminaciju razvitka antičkog porodništva predstavlja aleksandrijska škola kojoj pripada i najpoznatiji porodničar Soran iz Efeza. Soran je djelovao u Rimu i napisao oko 30 djela, od kojih je sačuvana glavnina spisa o ženskim bolestima i porodništvu. U Rimu su primalje – obstetrices – uživale veliko poštovanje. Njihova dužnost nije bila samo da pomažu kod poroda, već su i liječile, njegovale žene i djecu te nastupale na sudu kao vještaci. Na području Hrvatske je u Vranjicu kraj Solina nađen spomenik primalji Eliji Soteri iz antičkih vremena, što je najstariji spomen primalje u našim krajevima.
Prva primaljska škola u Hrvatskoj je osnovana 1786. godine u Rijeci pod vodstvom riječkoga kirurga Jakoba Cosminija. Održala se samo godinu dana, jer kao privatna škola nije imala potporu države. Tek je 1821. godine u Zadru počela s radom prva primaljska škola temeljem dekreta cara Franje I. Bilo je to u času kada je čitava pokrajina Dalmacija imala svega jednu izučenu primalju. Primaljsko učilište je počelo s radom 1877. godine u sklopu Opće i javne bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, gdje je otvoreno rodilište kao vježbalište za učenice primaljstva.
Kontinuitet školovanja primalja prekinut je 1987. godine kada je školovanje za primalje ukinuto, nakon 110 godina uspješnog djelovanja ove škole. Ubrzo je na ginekološkim odjelima i u rodilištima uočen nedostatak ovoga osoblja te je nakon protesta mnogih uglednih liječnika ginekologa i na traženje strukovnih udruga 1991. godine opet otvorena Škola za primalje u Zagrebu. Hrvatski sabor 2008. godine usvaja Zakon o primaljstvu kojim se određuje djelatnost i djelokrug rada primalja te su prvi put u novijoj povijesti primalje priznata profesija koja danas ima i svoju udrugu i komoru(HZJZ,2020)

doc dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.
30.04. Nacionalni dan hitne medicinske službe

 

 

STUDENTI U NMB VUKOVAR

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar studenti druge godine Preddiplomskog sveučilišnog studija Sestrinstva, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, odradili su kliničke vježbe iz kolegija Zdravstvena njega djeteta.
Studenti su kliničke vježbe odradili uz mentora doc.dr.sc. Agnezu Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.

 

VUKOVARSKA BOLNICA 1991. POUKA ČOVJEČNOSTI, tribina o vukovarskoj bolnici 1991. godine

U nedjelju, 2. svibnja 2021. godine u kongresnoj dvorani Lavoslav Ružička hotela Lav održat će se tribina "VUKOVARSKA BOLNICA 1991. POUKA ČOVJEČNOSTI". Sudionici će biti: Vesna Bosanac, ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar (NMB), Zoran Aleksijević, voditelj odjela kirurgije i pomoćnik za kvalitetu NMB, Agneza Aleksijević, pomoćnica za sestrinstvo NMB i Siniša Đurić, sedmogodišnji svjedok događanja u Vukovarskoj bolnici 1991. Prisustvovanje je moguće samo uz pozivnicu. Video snimka tribine bit će dostupna na youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCJu5LcWnQJkIsU9odEvnywQ

Donacija medicinskim sestrama/tehničarima Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku

Medicinske sestre/tehničari i fizioterapeuti Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar prikupili su novčana sredstva u iznosu od 16. 000,00 kuna. Prilikom posjeta 14. travnja 2021. godine
doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nemanja Vojnović, mag.med.techn., uručili su ček u navedenom iznosu glavnoj sestri Opće bolnice „dr Ivo Pedišić“ u Sisku, Danijeli Škvorc, mag.med.techn.
Nakon uručene donacije uslijedio je obilazak Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. U ugodnom ozračju proveli smo travanjski dan i rastali se uz poruku: „Da se isto ne ponovi.“ i da sljedeći susret bude u gradu Vukovaru.

 

11.veljače- Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika, 11. veljače obilježava se s ciljem poticanja svijesti o nužnosti empatije prema bolesnicima, poštivanja njihovih prava i zadovoljavanja bolesnikovih fizičkih, psihičkih i duhovnih potreba.
U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar medicinske sestre/tehničari i njegovatelji obilježili su 11.veljače - Svjetski dan bolesnika.

 

Odlazak u mirovinu glavne sestre Odjela za ginekologiju i opstetriciju

Nakon četrdeset pet godina radnog staža na Odjelu ginekologije i opstetricije glavna sestra odjela Mira Terzić, bacc.med.techn. odlazi u mirovinu.
Zahvaljujemo se i  želimo sestri Miri Terzić da joj umirovljenički dani proteknu ispunjeno i u veselju.

 

 

 

DONACIJA ODJELU PEDIJATRIJE

Dana 22. prosinca 2020. Tvrtka Bauder d.o.o. iz  grada Vukovara, donirala je  ususret blagdanima Odjel pedijatrije sa donacijom medicinske opreme u vrijednosti  od 12.000,00 kn.  Uz čestitke povodom nadolazećih blagdana svim djelatnicima Pedijatrije i NMB Vukovar.  
Veliko hvala tvrtki Bauder d.o.o.  na velikodušnoj donaciji koja će puno značiti malim pacijentima i biti od velike pomoći osoblju Pedijatrije.

 

DARIVANJE ODJELU PEDIJATRIJE-NEONATOLOGIJE

Dana 18. prosinca 2020. Gradski odbor HDZ-a grada Vukovara, tradicionalno ususret blagdanima darivao je Odjel pedijatrije. Ove godine smo dobili jastuke za novorođenčad na Neonatologiji. Predsjednik HDZ-a grada Vukovara Nikola Mažar poželio je i sve najbolje povodom nadolazećih blagdana svim djelatnicima Pedijatrije i NMB Vukovar. Veliko hvala HDZ-u grada Vukovara na donaciji koja će puno značiti najmlađim članovima naše zajednice i njihovim mama u prvim danima života.

POSJET PREDSJEDNIKA HRVATSKE KOMORE MEDICINSKIH SESTARA
VUKOVARU

Dana, 20. studenoga 2020. godine, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS), Mario Gazić, mag.med.techn. posjetio je Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar. U bolnici su predsjednika HKMS-a dočekali privremeni ravnatelj, mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., predsjednica Podružnice HKMS Vukovarsko - srijemske županije, Janja Stojanović, mag.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. Tijekom posjeta predsjednik je posjetio i medicinske sestre/tehničare Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.
U spomen na žrtvu Vukovara položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar i na Memorijalnom groblju žrtava domovinskog rata.

BILE SMO MEDICINSKE SESTRE 1991. GODINE

Dana, 17. studenoga 2020. godine, u „Kući Lavoslava Ružičke“, u Vukovaru, održan je XVI. Znanstveno stručni - simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro“. Na navedenom znanstveno stručnom - simpoziju predavanje je održala i doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. pod nazivom „Bile smo medicinske sestre 1991. godine“.

ODLAZAK U MIROVINU SESTRE LJILJANE ŠLJUKIĆ

Dana, 20.10.2020. Odjel pedijatrije je ispratio svoju djelatnicu, medicinsku sestru Ljiljanu  Šljukić u zasluženu mirovinu. Nakon više od 40 godina staža na Odjelu pedijatrije možemo joj samo reći  veliko HVALA na svemu u ime cijele ustanove. Sestra Ljilja je bila uzoran djelatnik, uzorna sestra i kolegica, te prije svega prijateljica! Želimo joj da uživa u svojoj mirovini, te da i dalje živi svoju dobrotu i radost u svakome trenutku svoga sada drugačijega života!

DONACIJA NEONATOLOGIJI I RODILIŠTU

Slijedom zajedničkih aktivnosti Ureda UNICEF-a za RH i Ministarstva zdravstva RH u okviru programa ˝Rodilište-prijatelj djece˝ prikupljenim sredstvima humanitarne utrke ˝Mliječna staza 2019˝ realizirana je potreba našeg rodilišta za stolovima za prematanje novorođenčadi čime će boravak majki uz dijete biti još ugodniji. Hvala!

DONACIJA MALIM PACIJENTIMADana 20.10.2020., gospođa Elizabeta Müller donirala je Odjel pedijatrije i male pacijente svojim rukotvorinama.
 Hvala joj u ime djece i roditelja na lijepoj gesti i donaciji!

"VUKOVARSKA DAMICA" ZA ODJEL PEDIJATRIJE

Dana, 08.09.2020. gospođa Senka Nikšić, vlasnica obrta za izradu nakita i dizajn ˝Ženske radosti˝, darivala je liječnice i medicinske sestre Odjela pedijatrije unikatnim lutkicama-broševima.  ˝Vukovarske damice˝ krasiti će uniforme i uveseljavati male pacijente. Veliko hvala gospođi Senki Nikšić na ovome daru.

Sastanak izvršnoga odbora podružnice HKMS-a Vukovarsko srijemske županije i glavnih sestra ustanova

Dana, 20. svibnja 2020. godine u  Domu zdravlja Županja, održan je sastanak Izvršnoga odbora, Podružnice HKMS-a Vukovarsko srijemske županije i glavnih sestara ustanova. Navedenom sastanku iz Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar nazočile su doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA U ŽUPANIJI

Dana, 12. svibnja 2020. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, župan Vukovarsko – srijemske županije, Božo Galić, dipl.ing., razgovarao je s predstavnicima svih medicinskih sestara i tehničara vukovarske i vinkovačke bolnice, te domova zdravlja iz Vukovara, Vinkovaca i Županje.
Ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar prijemu su nazočile, doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.
Tijekom prijema i razgovora svim nazočnim medicinskim sestrama župan je uručio cvijeće i prigodne poklone, te izjavio: „ Da bi bila medicinska sestra mora se puno toga naučiti, biti spremna dijeliti, pomoći ljudima, jer je to prije svega humani posao. Za taj posao treba imati osjećaja i talenta. Postoji uzrečica koja ih jako dobro opisuje: *Ako spasiš život, onda si heroj. Ako spasiš sto života, onda si medicinska sestra.* Imamo izuzetno dobru suradnju sa zdravstvenim djelatnicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u bolnicama, domovima zdravlja, sa pojedinim službama, Zavodima za javno zdravstvo i  hitnu medicinu, a zahvaljujući toj suradnji rezultati u zdravstvenom sektoru su dobri. Zahvaljujem im na radu, predanosti jer to su ljudi koji pomažu, spašavaju živote i naš život čine ugodnijim. Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitam Međunarodni dan sestrinstva!“

MEĐUNARODNI TJEDAN SESTRINSTVA

MEĐUNARODNI DAN PRIMALJA

Svim primaljama sretan Međunarodni dan primalja.
Doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.

PROGRAM ANTIDEKUBITALNIH POMAGALA

Dana, 26. veljače 2020. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, tvrtka Meditex organizirala je predavanje na temu: „Program antidekubitalnih pomagala“. Na navedenom predavanju prisustvovale su medicinske sestre/tehničari Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

4.SIMPOZIJ ˝STRES U PEDIJATRIJSKOJ SKRBI˝

Održan je 4. Simpozij ˝Stres u pedijatrijskoj sestrinskoj skrbi˝ u organizaciji HUMS –Pedijatrijsko društvo.  Simpozij je održan u Termama Tuhelj 21. i 22. eljače 2020. s temom ˝Promocija zdravlja medicinskih sestara/tehničara-Prevencija profesionalnih bolesti˝. Simpoziju su prisustvovale i sestre iz OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, sestra Palma Hodak i Martina Zaluški, bacc. med. techn.

RADIONICA ''ISPRAVNA RUTINA PROMJENE POMAGALA PRI OTPUSTU PACIJENTA S ODJELA ABDOMINALNE KIRURGIJE''

Dana, 17. veljače 2020. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, tvrtka Colopast Care organizirala je radionicu na temu: „Ispravna rutina promjene pomagala pri otpustu pacijenta s Odjela abdominalne kirurgije“. Na navedenoj radionici prisustvovale su medicinske sestre Katarina Ujaković, bacc.med.techn., Domina Teklić, bacc.med.techn., Ivana Kvesić, bacc.med.techn.

PROMOCIJA KNJIGE „DJEČJA ČITANKA O ZDRAVLJU“

Dana, 14. veljače 2020. godine, u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održana je promocija knjige „Dječja čitanka o zdravlju“ autora Ivane Brlić Mažuranić  i Vladimira Kirina. Na promociji navedene knjige nazočila je doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.,v.pred.

ZNANSTVENO STRUČNI SIMPOZIJ DR. VLADIMIR EMEDI

Povodom 28. Svjetskog dana bolesnika 7. veljače 2020. godine u organizaciji Lions kluba Vukovar i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana u Pastoralnom centru sv. Bone, održan je 6. Znanstveno stručni simpozij dr. Vladimir Emedi. Aktivna sudionica navedenoga znanstveno stručnog simpozija bila je doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. s radom „Klinička i financijska isplativost fakturiranja MKB Z51.5“

Sastanak izvršnoga odbora podružnice HKMS-a Vukovarsko srijemske županije i glavnih sestra ustanova

Dana, 29. siječnja 2020. godine u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, održan je sastanak izvršnoga odbora Podružnice HKMS-a Vukovarsko srijemske županije i glavnih sestra ustanova. Prije početka sastanka predsjednica podružnice Janja Stojanović, mag.med.techn. ispred Podružnice HKMS-a Vukovarsko srijemske županije i glavnih sestara ustanova čestitala je doc.dr.sc. Agnezi Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. na izabranom zvanju docenta.

HRH Duchess of Cambridge letter

PRIZNANJE

Dana, 24. prosinca 2019. godine na Božićnom domjenku, ravnateljica OŽB Vukovar mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar, uručila je Priznanje pomoćniku ravnatelja za sestrinstvo, glavnoj sestri bolnice dr.sc. Agnezi Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. za 20 godina rada na poslovima pomoćnika ravnatelja za sestrinstvo i glavne sestre bolnice.

Blagoslovljen Božić i svako dobro u Novoj godini žele vam predsjednik i djelatnici Hrvatske komore medicinskih sestara

4. SIMPOZIJ MEDICINSKIH SESTRA I TEHNIČARA DOMOVINSKOG RATA

U Osijeku, od 21. do 22. studenoga 2019. godine, Hrvatska udruga medicinskih sestra, Društvo medicinskih sestra i tehničara  Domovinskog rata održalo je 4. Simpozij pod nazivom „Da se ne zaborave devedesete – Osijek“.
Prvi dan simpozija, Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata započelo je u Vukovaru. Dobrodošlicu i uspješan rad u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana zaželjeli su im pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, dr sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., ravnateljica NMB Vukovar, mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar i umirovljena medicinska sestra, Binazija Kolesar. Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., članovima navedenoga društva održala je predavanje „Ratna bolnica Vukovar 1991. godine“.
Isti dan u Kliničkoj bolnici Osijek u 15:00 sati, postavljena je Spomen ploča svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima sudionicima Domovinskog rata Grada Osijeka.
Drugi dan simpozija održan je u Domu Hrvatske vojske u Osijeku. Na svečanom otvaranju simpozija dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. sudionicima je posvetila tri pjesme, a glavna sestra KBC Osijek, Nevenka Begić, mag.med.techn. uručila je dr.sc. Agnezi Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. zahvalnicu za potporu, predan i nesebičan rad.

STRADAVANJE DJECE TIJEKOM AGRESIJE NA GRAD VUKOVAR 1991.

Dana, 17. studenoga 2019. godine, u Pastoralnom centru „Sveti Bono“ u Vukovaru, održan je XV. Znanstveno stručni - simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro“. Na navedenom znanstveno stručnom - simpoziju predavanje je održala i dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. pod nazivom „Stradavanje djece tijekom agresije na grad Vukovar 1991.“.

SASTANAK VIJEĆA HRVATSKE KOMORE MEDICINSKIH SESTARA U VUKOVARU

Dana, 15. studenoga 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovara i bolnici hrvatskih veterana u povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara održan je sastanak Vijeća Hrvatske komore medicinskih sestara.
Dobrodošlicu i uspješan rad zaželjele su im pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i ravnateljica OŽB Vukovar, mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar.
Nakon sastanka dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., održala je predavanje „Ratna bolnica Vukovar 1991. godine“.
Vijeće HKMS-a i sudionici navedenoga sastanka posjetili su spomen obilježje Ovčara gdje su položili vijenac i zapalili svijeće za žrtve Vukovarske bolnice.

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA PODRUŽNICE HRVATSKE KOMORE MEDICINSKIH SESTARA VUKOVARSKO - SRIJEMSKE ŽUPANIJE U VUKOVARU

Dana, 13. studenog 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovara i bolnici hrvatskih veterana u povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara održan je sastanak Izvršnog odbora, Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Vukovarsko - srijemske županije.
Uz članove izvršnoga odbora na navedenom sastanku nazočile su i glavne sestre iz zdravstvenih ustanova u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Dobrodošlicu i uspješan rad zaželjele su im pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i ravnateljica OŽB Vukovar, mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar.
Nakon sastanka dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., održala je predavanje „Ratna bolnica Vukovar 1991. godine“
Izvršni odbor HKMS-a VSŽ i sudionice navedenoga sastanka posjetili su spomen obilježje Ovčara gdje su položile vijenac i zapalile svijeće za žrtve Vukovarske bolnice.

2. SIMPOZIJ PALIJATIVNE SKRBI

Dana, 26. listopada 2019. godine u Novom Marofu, u prostorijama Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“, u organizaciji Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Opće bolnice Varaždin te Udruge za palijativnu pomoć „Srce“ Novi Marof, povodom Svjetskog dana hospicija, održan je 2. Simpozij palijativne skrbi, pod nazivom „Cjelovit pristup palijativnom bolesniku“. Nakon simpozija uslijedio je obilazak dvoraca Erdödy, unutar kojega je smještena Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof. Navedenom simpoziju i obilasku bolnice iz OŽB Vukovar nazočili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Vedran Mešanović, med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

CJELOVITA SKRB ZA PALIJATIVNOG BOLESNIKA

U Vukovaru, od 17. do 19. listopada 2019. godine u Hrvatskom domu Vukovar, održan je Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika“. Na svečanom otvaranju navedenoga simpozija sudjelovala je i Glavna sestra bolnice, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo, dr. sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. s dva recitala „Bolnica je meta“ i „Pakračka drama“, drugog dana simpozija aktivno je sudjelovala s radom „Klinička i financijska isplativost fakturiranja MKB Z51.5“.
Simpoziju su iz OŽB Vukovar nazočili i Vedran Mešanović, med.techn., Domina Teklić bacc.med.techn., Nemanja Vojnović, mag.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

NOVOSTI U ZBRINJAVANJU PACIJENTA SA STOMOM

Dana, 14. listopada 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, tvrtka Stoma Medical organizirala je predavanje na temu: „Novosti u zbrinjavanju pacijenta sa stomom“. Na navedenom predavanju prisustvovale su: dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. te glavne i podglavne medicinske sestre/tehničari iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

SIMPOZIJ S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

OSNIVANJE SAVJETOVALIŠTA ZA DOJENJE

U organizaciji Doma zdravlja Vukovar, dana 3. listopada 2019. godine, održana je edukacija za zdravstvene djelatnike pod nazivom ''Osnivanje savjetovališta za dojenje''. Edukaciji su nazočile primalje s Odjela za ginekologiju i opstetriciju: Marijana Ivančić, bacc.obs., Ivana Severec, Marija Crčić i Tamara Lukić, medicinske sestre Odjela za pedijatriju: Ružica Bušić, bacc.med.techn., Ružica Đurić, Katarina Kalentić, Marija Magdalena Dumendžić, Sanja Grnja Karaula i Nikolina Mužek, te dr.med. Željka Nakić Merki, spec.pedijatar..

POSTAVLJEN SPOMENIK S POPISOM SVIH VUKOVARSKIH ŽRTAVA IZ DOMOVINSKOG RATA

Dana, 7. listopada 2019. godine, u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, pomoćni biskup Đakovačko - osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić služio je misu za sve vukovarske žrtve. Nakon mise u procesiji s upaljenim svijećama svi nazočni su se uputili do dvorišta Franjevačkog samostana ponad Dunava gdje je postavljen spomenik s popisom svih vukovarskih žrtava iz Domovinskog rata. Navedenom događaju nazočile su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

MEĐUSEKTORSKI TRENING - VINKOVCI

Djelatnici odjela psihijatrije Ožb Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, Jelena Kalanj, bacc.med.techn. i Ivan Sičanica, bacc.med.techn. sudjelovali su od 25.- 27.rujna 2019. godine u Vinkovcima na međusektorskom treningu : Prevencija i suzbijanje nasilja prema ženama kroz međusektorsku edukaciju i rad sa stručnjacima i stručnjakinjama iz resora policije, pravosuđa , socijalnih servisa, medicine i obrazovanja.
Cilj međusektorskog treninga je unaprijediti postojeća znanja i vještine djelatnika iz sustava koji rade ili pak mogu se naći u prilici da rade sa žrtvama nasilja, čime će postati kompetentnima za daljnje prenošenje znanja unutar svojih resora, u svojim radnim kolektivima.
Na predavanjima i interaktivnim radionicama razmjenili su iskustva sa djelatnicima suradnih ustanova kroz timski rad te mogućnosti poboljšanja.
Novi međusektorski treninzi najavljeni su za listopad i studeni.

MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Požeško - slavonske županije, 17. rujna 2019. godine na Svečanoj akademiji koja je održana u Gradskom kazalištu Požega promovirana je knjiga  „Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu“. Među promotorima navedene knjige bila je dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., svečanosti i promociji nazočile su i Zvezdana Pinjuh, med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

INFEKCIJE NE POZNAJU GRANICE

U Svetom Martinu na Muri, 12. i 13. rujna 2019. godine održan je Ecolabov Stručni skup pod nazivom „Infekcije ne poznaju granice“. Glavan tematika navedenog stručnog skupa bila je sprječavanje infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, a nazočile su mu dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

POGODNOSTI

SKUPŠTINA PODRUŽNICE HKMS-A VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Dana, 30. kolovoza 2019. godine u Domu zdravlja Županja, održana je skupština Podružnice HKMS-a Vukovarsko srijemske županije. Tijekom skupštine predsjednica podružnice Janja Stojanović, mag.med.techn. izvijestila je o radu podružnice u 2019. godini i planu rada za 2020. godinu.
Na navedenoj skupštini provedeni su izbori za Vijeće HKMS-a, za vijećnicu je izabrana dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.

7. KONGRES HRVATSKE UDRUGE MEDICINSKIH SESTARA

U Opatiji, od 13. do 16. lipnja 2019. godine održan je 7. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem, Sestrinstvo bez granica III. Aktivni sudionici kongresa bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. s radom „Učestalost carskih rezova u odnosu na vaginalni porod – prikaz slučaja“. Uz predavače navedenom kongresu nazočili su i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn. i Zvezdana Pinjuh, med.techn.

20. EFORT KONGRES

U Lisabonu, od 5. do 7. lipnja 2019. godine održan je 20. EFORT (The European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology) kongres. Navedenom kongresu nazočili su Zoran Aleksijević, dr.med., specijalist ortopedije i traumatologije, glavna sestra bolnice, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., Zoran Marković, dr.med., specijalist ortopedije, uži specijalist traumatologije lokomotornoga sustava i Boris Đurić, dr.med., specijalist ortopedije.

V. SIMPOZIJ PRIMALJA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Dana 7. lipnja 2019. godine, u Mostaru održan je V. Simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ''Primaljstvo u službi zdravlja majke i novorođenčeta''. Uz aktivno sudjelovanje Simpoziju su nazočile glavna sestra Odjela za ginekologiju i opstetriciju Mira Terzić, bacc.med.techn., te primalje Marijana Ivančić, bacc.obs. Irena Pap i Nikolina Stajić.

VOLONTERSKI TJEDAN

Na Odjelu pedijatrije od 20.-25. svibnja 2019. održana je volonterska akcija u okviru projekta ˝Mladi za djecu u bolnici˝ i 20 godina akcije ˝Za osmijeh djeteta u bolnici˝. Učenici Gimnazije Vukovar su dolazili na Odjel te su kroz igru skratili bolesničke dane malim pacijentima. U četvrtak je bio i redoviti posjet Crvenih noseva koji su razveselili i same volontere, a ne samo male pacijente i roditelje!

TEČAJ TRAJNOG USAVRŠAVANJA MEDICINSKIH SESTARA NEONATOLOGIJE

Dana 16. svibnja 2019. godine u KBC-u Zagreb, održan je Tečaj trajnog usavršavanja medicinskih sestara neonatologije. Na Tečaju iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana s Odjela pedijatrije-neonatologije, prisustvovale su medicinske sestre Kristina Markobašić i Zrinka Dodig.

OSLUŠKUJEMO POTREBE KORISNIKA STOMA POMAGALA I ODGOVARAMO NA NJIH

Dana, 21. svibnja 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, tvrtka Colopast Care organizirala je predavanje na temu: „Osluškujemo potrebe korisnika stoma pomagala i odgovaramo na njih“. Na navedenom predavanju prisustvovale su medicinske sestre/tehničari Službe za kirurške djelatnosti.

PROGRAM SVEČANOG SAVJETOVANJA „ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI“

Dana, 17. Svibnja 2019. u Zagrebu, u Muzeju Mimara održan je program svečanog savjetovanja ˝Za osmijeh dijeteta u bolnici˝ povodom 20 godina akcije ˝Za osmijeh djeteta u bolnici˝ i 30-te obljetnice Konvencije UN-a o pravima djeteta. Organizator savjetovanja je Središnji koordinacijskih odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ kojeg čine predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara. U programu savjetovanja predstavljen je i uručen sudionicima i novi priručnik „Dijete u bolnici – bolnice koje promiču zdravlje“. Te je organiziran i  panel sa stručnjacima, medicinskim osobljem, volonterima, predstavnicima roditelja i djece. OŽB Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana-Odjel za pedijatriju predstavljali su koordinatori akcije Martina Zaluški, bacc. med.techn. i Emily Maul, medicinska sestra.

PRVI STRUČNI SKUP NEUROLOGA SLAVONIJE I BARANJE

U Vukovaru, dana 18. svibnja 2019. godine, u hotelu Lav, održan je „Prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i baranje“.
Cilj ovog sastanka je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka od naših neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava; dobrih i loših ishoda u vođenju naših bolesnika, s ciljem postizanja što praktičnijih pristupa u postizanju dobre kliničke prakse.Navedenom sastanku nazočile su glavna sestra bolnice, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., Željka Ašađanin, bacc.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i medicinske sestre/tehničari iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

TEČAJ IZRADE SADRENE UDLAGE

Dana, 18. svibnja 2019.  godine, u Našicama, Društvo medicinskih tehničara gipsera u suradnji s podružnicom Hrvatske udruge medicinskih sestra Opće županijske bolnice  Našice i Općom županijskom bolnicom Našice, organiziralo je „Tečaj izrade sadrene udlage“. Navedeni tečaj uspješno su odslušali i položili iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana s Odjela za kirurške djelatnosti, Darko Vencler, bacc.med.techn., Drago Rupčić, med.techn., Hrvoje Mamić, med.techn., Robert Jokić, med.techn. i Strahinja Jovičić, med.techn.

MEĐUNARODNI KONGRES – 25. DANI PSIHIJATRIJSKOG DRUŠTVA HUMS-A

U NP Brijuni, od 15. do 18. svibnja 2019. godine, održava se „Međunarodni kongres – 25. Dani psihijatrijskog društva HUMS-a”. Na navedenom kongresu aktivni sudionici iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, s Odjela psihijatrije, su Jelena Kalanj, bacc.med.techn., Ivan Sičanica, bacc.med.techn., Kristina Knežević, med.techn. i Mladen Građanski, med.techn.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA DRUŠTVA MEDICINSKIH SESTARA U GINEKOLOGIJI PRI HUMS-U

Dana, 13. svibnja 2019. godine u Zagrebu, u središnjici Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) održana je Osnivačka skupština Društva medicinskih sestara u ginekologiji pri HUMS-u. Na navedenoj skupštini iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana s Odjela za ginekologiju i porodništvo, nazočile su Tatjana Peranović, bacc.med.techn. i Lidija Kerek, med.techn.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Dana 10. svibnja 2019. povodom Međunarodnog dana sestrinstva župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić posjetio je OŽB Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana, te je posjetio Odjel pedijatrije. U pratnji župana Galića bili su pročelnica Ureda župana Sandra Pinjuh i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo David Vlajčić.

Tom prigodom župan je svima medicinskim sestrama i tehničarima odao priznanje za njihovo humano djelovanje i brigu o bolesnicima, te je izjavio: „Povodom Međunarodnog dana sestrinstva svima izražavam zahvalnost i humanost u radu, a Vukovarsko-srijemska županija nastoji doprinijeti u poboljšanju usluge u bolnicama, kako bi se omogućila bolja zdravstvena dijagnostika i liječenje svim pacijentima koji gravitiraju Vukovarskoj i Vinkovačkoj bolnici. Nadam se kako će se time poboljšati i uvjeti za rad, ali i zaustaviti odlazak medicinskog osoblja. Svi znamo onu poznatu izreku: ”Kada spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra”. Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitao je Međunarodni dan sestrinstva!

XLIII. SIMPOZIJ HRVATSKE UDRUGE ZA PROMICANJE PRIMALJSTVA

U Vukovar, od 9. do 11. svibnja 2019. godine  u Hotelu Lav održava se  XLIII. simpozij Hrvatske udruge za promicanje primaljstva  pod nazivom “Primalja u zajednici”. Svečanom otvaranju navedenog simpozija nazočili su  Mira Terzić, bacc.med.techn., doc.dr.sc. Domagoj Vidosavljević, spec. ginekologije i opstetricije, Marijana Ivančić, bacc.obs., Ankica Vlačić, mag.med.techn., te primalje iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veteran.

SPECIFIČNOST SESTRINSKE SKRBI U PEDIJATRIJSKOJ INFEKTOLOGIJI

Dana, 04. svibnja 2019. godine u Zagrebu, HUMS Pedijatrijsko društvo i Infektološko društvo, te KBC ˝Sestre Milosrdnice˝ organiziralo je Tečaj III kategorije u KBC ˝ Sestre Milosrdnice˝, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva. Tema Tečaja je: ˝Specifičnost sestrinske skrbi u pedijatrijskoj infektologiji˝. Tečaju su prisustvovale sestre sa Odjela pedijatrije Marija Šibalić, bacc.med.techn. i Martina Zaluški, bacc.med.techn.

HIGIJENA RUKU

U Zagrebu, 03.svibnja 2019. povodom međunarodnog Dana higijene ruku održan je               9. Simpozij ˝Higijena ruku˝.  Simpozij je organizirao Klinički zavod za kliničku i molekularnu biologiju KBC  Zagreb, Referentni centar za bolničke infekcije MZRH, Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju i Hrvatski liječnički zbor. Na Simpoziju su nazočile Marija Šibalić, bacc.med.techn. i Martina Zaluški, bacc.med.techn.

NOĆ KNJIGE

Manifestacija Noć knjige, održala se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige i na Dječjem odjelu OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana uz pomoć učeničke grupe volontera iz Opće gimnazije Vukovar. Učenici, dijelatnici Odjela i roditelji su s malim pacijentima zajedno čitali knjige. Knjige su iz bogate odjelne knjižnice koja je zahvaljujući donacijama puna raznih naslova knjiga, kako za one najmanje tako i za veće pacijente.

Hvala svima na sudjelovanju!

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

U povodu Svjetskog dana zdravlja, 9. travnja 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana održan je tečaj pod nazivom „Tečaj za uspješnu komunikaciju u zdravstvu“.

U Županji, u organizaciji Doma zdravlja Županja, obilježen je Svjetski dan zdravlja, na temu: „Zdravlje za sve“. DZ Županja organizirao je akciju „Šetnjom do zdravlja“ koja se održala 9. travnja 2019. godine u 17 sati. Na navedenoj akciji iz OŽB Vukovar nazočili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.v.pred., Vedran Mešanović, med.techn., Nemanja Vojnović, bacc.med.techn., Strahinja Jovičić, med.techn., Suzana Čepo, med.techn., Sanela Gudiček, med.techn., Marko Smolčić, med.techn., Mijo Rambala, med.techn., Mateja Šorli, med.techn. Katarina Ujaković, bacc.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Milan Petković, bacc. physioth.

26.3. LJUBIČASTI DAN

Dana, 26.ožujka 2019. godine  u povodu obilježavanja „Ljubičastog dana“ u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, na odjelu Neurologije, obilježen je navedeni dan. Ljudi iz cijelog svijeta nose ljubičasto u znak podrške osobama s epilepsijom. Smatra se da u svijetu oko 50 milijuna ljudi boluje od epilepsije, a u Hrvatskoj oko 40 000.  Nažalost, još uvijek osobe s epilepsijom izložene su stigmatizaciji i predrasudama zbog čega su potrebne akcije podizanja svijesti o toj bolesti i pokretanje različitih programa s ciljem razumijevanja bolesti.

PROGRAM OPORAVKA OSOBA SA STOMOM

Dana, 4. travnja 2019. godine u Zagrebu,  tvrtka Stoma medical organizirala je edukaciju: „Program oporavka osoba sa stomom“. Navedenoj edukaciji nazočile su djelatnice OŽB Vukovar, Katarina Ujaković, bacc.med.techn. i Domina Teklić, bacc.med.techn.

KAKO PODIĆI RAZINU SIGURNOSTI U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Dana, 3. travnja 2019. godine u Zagrebu, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske u suradnji s Hrvatskom udrugom menadžera sigurnosti organizirala je jednodnevnu konferenciju u hotelu Sheraton na temu: „Kako podići razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama“. Sudionici navedene konferencije bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.,v.pred., Ankica Vlačić, mag.med.techn., Željka Ašađanin, bacc.med.techn. i Domina Teklić, bacc.med.techn.

TEČAJ KOMPRESIVNE TERAPIJE

Dana, 29. ožujka 2019. godine u Općoj bolnici “dr Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu, održan je “Tečaj kompresivne terapije“. Na navedenom tečaju nazočili su dr.med. Marijan Matijević, specijalizant opće kirurgije, Katarina Ujaković, bacc.med.techn., Mijo Rambala, med.techn. i Kristian Ivanković, med.techn.

GLOBAL NURSING AND HEALTHCARE

U Opatiji, od 28. do 29. ožujka 2019., Zdravstveno veleučilište Zagreb, organiziralo je 18. konferenciju medicinskih sestara i tehničara i 4. konferenciju zdravstvenih profesija. Prateći aktualne trendove u obrazovanju medicinskih sestara/tehničara i zdravstvenih profesionalaca, kao i problematiku i trendove zdravstvenoga sustava konferencije su se održale pod zajedničkim nazivom „Global Nursing and Healthcare“. Na navedenim konferencijama nazočile su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Domina Teklić, bacc.med.techn.

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA HKMS - PODRUŽNICE VSŽ

Dana, 20. ožujka. 2019. godine održan je sastanak Izvršnog odbora HKMS – Podružnice Vukovarsko srijemske županije u Domu zdravlja Vukovar. Navedenom sastanku prisustvovali su iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

TEČAJ ZA USPJEŠNU KOMUNIKACIJU U ZDRAVSTVU

Dana, 19. ožujka 2019. godine, u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, održan je tečaj III kategorije pod nazivom “Tečaj za uspješnu komunikaciju u zdravstvu“. Navedeni tečaj će se održavati u kontinuitetu tijekom cijele godine. Voditelji tečaja su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. Tečaj je prijavljen HKMS-a i bodovan je prema Pravilniku o sadržaju, rokovima i postupku trajnog/stručnog usavršavanja i provjere stručnosti medicinskih sestara HKMS-a. Do sada su održana tri tečaja, na kojima je 175 medicinskih sestara/tehničara i primalja prošlo stručnu edukaciju.

 

 

MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU - SVJEDOČANSTVA-

Dana, 1. ožujka 2019. godine u Pakracu, u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“, održana je promocija knjige „Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu - svjedočanstva-„. Svečanoj promociji navedene knjige prisustvovale  su i ratne sestre iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. U knjizi svoja svjedočanstva napisale su i dr. sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Slavica Marinković, bacc.med.techn. i Ružica Đurić, med.techn.

 

 

JEDNODNEVNO SAVJETOVANJE - PR, MEDIJI I ZDRAVSTVO

Dana, 27. veljače 2019. godine, u hotelu Antunović u Zagrebu, održano je jednodnevno savjetovanje pod nazivom: „PR, mediji i zdravstvo - kako unaprijediti komunikaciju zdravstvenih ustanova s medijima i javnošću?“  u organizaciji Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. Navedenom jednodnevnom savjetovanju nazočile su dr.sc Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

TEČAJ ZA USPJEŠNU KOMUNIKACIJU U SESTRINSTVU I

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, održan je prvi tečaj III kategorije pod nazivom “Tečaj za uspješnu komunikaciju u sestrinstvu I“. Navedeni tečaj će se održavati u kontinuitetu tijekom cijele godine za sve medicinske sestre i tehničare. Voditelji tečaja su dr.sc Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. Tečaj je prijavljen HKMS-a i bodovan je prema Pravilniku o sadržaju, rokovima i postupku trajnog/stručnog usavršavanja i provjere stručnosti medicinskih sestara HKMS-a.

 

 

MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU - SVJEDOČANSTVA

OBAVIJEST PREDSJEDNICE HKMS-a, SLAVE ŠEPEC

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BOLESNIKA U OŽB VUKOVAR

Dana, 12.veljače 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, na Kolegiju glavnih sestara održano je predavanje „Informiranost pacijenata o pravima na zdravstvenu zaštitu u OŽB Vukovar“ autora dr.sc. Agneze Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankice Vlačić, mag.med.techn. Predavanje je održano u povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika.

Kolegiju glavnih sestara uz dr.sc. Agnezu Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., glavnu sestru bolnice, pomoćnicu ravnateljice za sestrinstvo nazočila je i  ravnateljica OŽB Vukovar mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar.

 

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BOLESNIKA

Zdravstveno veleučilište u suradnji s Hrvatskim nacionalnim savezom sestrinstva, udrugom “Nismo same” te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” je organiziralo  obilježavanje Svjetskog dana bolesnika. Obilježavanje je  održano u ponedjeljak 11. veljače 2019. na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb.

Tom prilikom predsjednica udruge “Nismo same” gospođa Ivana Kalogjera održala je predavanje “Kako pojedinac pokreće promjene”. Toj prigodi su nazočili dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn.

 

 

ZNANSTVENO STRUČNI SIMPOZIJ DR. VLADIMIR EMEDI

Povodom 27. Svjetskog dana bolesnika 8. veljače 2018. godine u organizaciji Lions kluba Vukovar i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana u hotelu Lav održan je 5. Znanstveno stručni simpozij dr. Vladimir Emedi. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn., s radom „Spremnost bolnice Vukovar za prihvat migranata“.

 

 

PROMOCIJA KNJIGE - „SLUŽITI ČOVJEKU – PUTOKAZ HUMANOSTI U MEDICINI”

U Osijeku, 18. siječnja 2019. godine, u Domu Hrvatske vojske, održana je promocija knjige „Služiti čovjeku – Putokaz humanosti u medicini“ urednika prof.dr.sc. Marijane Braš i prof. dr.sc. Veljka Đorđevića. Na navedenoj promociji prisustvovala je i dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo.

 

 

PROMOCIJA KNJIGE - „OD VILA ILIRSKIH DO BIJELOGA PUTA: STRANPUTICAMA BOSANSKE I HERCEGOVAČKE POVIJESTI”

U Zagrebu, 10. prosinca 2018. godine, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, dvorani Vijenac, održana je promocija knjige autora Ive Lučića „Od vila ilirskih do Bijeloga puta: stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”. Na navedenoj promociji knjige prisustvovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i dr.med. Zoran Aleksijević, spec. ortopedije i traumatologije, pomoćnik ravnateljice za kvalitetu.

 

 

KONGRES RAZVOJNI PUTEVI SESTRINSTVA III

U Zagrebu, 07. i 08. prosinca 2018. godine, u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, održan je kongres Razvojni putevi sestrinstva III, „Da se ne zaborave devedesete sestrinstvo KBC-a Zagreb - naša sjećanja“. Pozvani predavač na navedenom kongresu bila je dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.

 

 

3. SIMPOZIJ MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA DOMOVINSKOG RATA

U Dubrovniku, od 30. studenog do 02. prosinca 2018. godine održan je na Sveučilištu u Dubrovniku 3. simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pri Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara ( HUMS) pod nazivom: „Da se ne zaborave devedesete – Dubrovnik 2018.“.U sklopu simpozija u Općoj bolnici Dubrovnik svečano je postavljena Spomen ploča medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata Grada Dubrovnika te je održan i Okrugli stol pod nazivom “Doprinos medicinske sestre/tehničara u kvaliteti skrbi za hrvatske branitelje”. Na navedenom simpoziju sudjelovale su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo, glavna sestra Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, dopredsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pri HUMS-u, Mira Terzić, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

15. OBLJETNICA OSNUTKA HRVATSKE KOMORE MEDICINSKIH SESTARA

U Zagrebu, 25. studenog 2018. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svečano je obilježena 15. obljetnica osnutka Hrvatske komore medicinskih sestara. Na navedenoj svečanosti uručene su diplome, povelje i zahvalnice za doprinos razvoju sestrinske djelatnosti.
Među nagrađenima medicinskim sestrama/tehničarima je i dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo, glavna sestra Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

 

 

ŠKOLA ZA MEDICINSKE SESTRE MLINARSKA

U Zagrebu, 20.11.2018. godine, u Školi za medicinske sestre Mlinarska, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i dr.med. Zoran Aleksijević, spec. ortopedije i traumatologije, pomoćnik ravnateljice za kvalitetu, su održali predavanje o Domovinskom ratu vezano za organizaciju i rad Ratne bolnice Vukovar 1991.

 

 

SJEĆANJE NA POGINULE I NESTALE MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARE RATNE BOLNICE VUKOVAR 1991.

Dana, 17.11.2018. u Vukovaru, održan je XIV. Znanstveno stručni-simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro“ . Na navedenom simpoziju održano je i predavanje dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. pod nazivom "Sjećanje na poginule i nestale medicinske sestre/tehničare Ratne bolnice Vukovar 1991."

 

 

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA PODRUŽNICE HKMS-A U VUKOVARU

U Vukovaru, 16.11.2018. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana održan je sastanak Izvršnog odbora  Podružnice HKMS-a Vukovarsko-srijemske županije. Na navedenom sastanku uz članove izvršnoga odbora sudjelovale su glavne sestre zdravstvenih ustanova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a dobrodošlicu i uspješan rad zaželjele su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar, ravnateljica OŽB Vukovar.

 

 

SJEĆANJE NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.

Medicinske sestre dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn., u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., obišle su grobove i upalile svijeće medicinskim sestrama ubijenim u tijeku i poslije sloma obrane grada Vukovara Zdenki Miličević, Marici Stanek i Blanki Stefanjuk, te se prisjetili i nestalih kolega Marka Mandića i Ivana Baranjeka, kako bi očuvali uspomenu na nikad prežaljene i nikad zaboravljene nam drage kolegice i kolege.

STUDENTSKI DOM “LEOPOLD”

U Vukovaru, 13.11.2018. godine otvoren je Studentski dom “Leopold”. Studentski dom sastavni je dio Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru te djeluju u okviru Centra za studentski standard. Projekt izgradnje studentskog doma sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na svečanom otvaranju studentskoga doma prisustvovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn., Nemanja Vojnović, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

4. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP “FIZIOTERAPIJA U SPORTU, REKREACIJI I WELLNESSU”

U Vukovaru, 09. studenoga 2018. godine održan je 4. Međunarodni znanstveno-stručni skup “Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu”. Na navedenom međunarodnom zdravstvenom skupu održana je i panel diskusija pod nazivom “Fizioterapija - izazovi u visokom obrazovanju“, na kojoj su pozvani panelisti bili: dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred., doc. dr.sc. Tatjana Trošt Bobić, prof. dr.sc. Miroslav Milankov, prof. dr.sc. Dragan Mirkov, prof. dr. Osman Sinanović. Panel diskusiji u prepunoj dvorani nazočili su cijenjeni uzvanici iz politike, zdravstva i obrazovanja te profesori i studenti.

 

 

SINERGIJA U SUSTAVU KVALITETE 3: „KOMUNIKACIJA U SUSTAVU KVALITETE“

U Zagrebu, dana 08.11.2018. godine održana je Konferencija medicinskih sestara i tehničara povodom Svjetskog dana kvalitete, pod nazivom Sinergija u sustavu kvalitete 3: „Komunikacija u sustavu kvalitete“. Na navedenoj konferenciji sudjelovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Vedran Mešanović, med.techn., Nemanja Vojnović, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

5. STRUČNI SKUP DRUŠTVA MEDICINSKIH TEHNIČARA - GIPSERA i

2. STRUČNI SKUP DRUŠTVA ZA ORTOPEDIJU I TRAUMATOLOGIJU

U Poreču, od 25. do 27. listopada 2018. godine održani su 5. stručni skup Društva medicinskih tehničara – gipsera i 2. stručni skup Društva za ortopediju i traumatologiju Hrvatske udruge medicinskih sestara. Na navedenim skupovima sudjelovali su: Sanela Gudiček, med.techn., Suzana Čepo, med.techn., Marko Smolčić, med.techn. i Robert Jokić, med.techn.

 

 

210. GERONTOLOŠKA TRIBINA

U Zagrebu, 23. listopada 2018. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar“ održana je 210. Gerontološka tribina, EU SELFIE projekt – GeroS / CEZIH, dr.sc. Mirjana Huić, dr.med. Na navedenoj tribini sudjelovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.,  Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn.

 

 

KBC SESTRE MILOSRDNICE U VUKOVARU

Dana 20. listopada 2018. godine Opću županijsku bolnicu Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana posjetile su Biserka Režek, dipl.med.techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra  Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice s glavnim sestrama klinika navedenoga KBC i Nevenka Begić, mag.med.techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra  Kliničkog bolničkog centra Osijek.

 

 

BOL - 5. VITALNI ZNAK, PALIJATIVNA SKRB U RJEŠAVANJU PATNJE

U Vukovaru, od 18 do 20. listopada 2018. godine u Hrvatskom domu Vukovar, održan je Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „BOL – 5. VITALNI ZNAK, PALIJATIVNA SKRB U RJEŠAVANJU PATNJE“. Na navedenom simpoziju sudjelovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn., Vedran Mešanović, med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn., Tatjana Peranović, bacc.med.techn. i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn.

 

 

CENTAR ZA REHABILITACIJU "MALA TEREZIJA"

U Vinkovcima, dana 12. listopada 2018. godine u Centru za rehabilitaciju „Mala Terezija“ obilježen je Dan ustanove. Na prigodnoj svečanosti prisustvovale su Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nelica Milinković, mag.soc.rada.

 

 

SVEOBUHVATNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA - VIZIJA ANDRIJE ŠTAMPARA

U Zagrebu, dana 10. listopada 2018. godine, u Školi narodnog zdravlja „ Andrija Štampar " održan je Znanstveno stručni skup pod nazivom “ Sveobuhvatna zdravstvena zaštita - vizija Andrije Štampara “ u povodu 130. obljetnice rođenja Andrije Štampara i 70. obljetnice osnutka Svjetske zdravstvene organizacije. Na navedenom Znanstvenom stručnom skupu prisustvovale su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

STIGMA PSIHIJATRIJSKOG BOLESNIKA

Dana, 05. listopada 2018. godine u Općoj bolnici Nova Gradiška održan je tečaj treće kategorije za medicinske sestre i tehničare, pod nazivom “ Stigma psihijatrijskog bolesnika “, na navedenom tečaju sudjelovale su: Jelena Kalanj, bacc.med.techn., Branislava Jurišić Maričić, bacc.therap.occup., Svetlana Smiljanić, med.techn., Kristina Knežević, med.techn., Jelena Čeke med.techn. i Jasminka Dedijer, med.techn.
Istaknut je značaj komunikacijskih vještina i veliki empatijski kapacitet kao imperativ dobre psihijatrijske sestre i tehničara.
Razmijenili smo iskustva s kolegama i kolegicama koji skrbe o psihijatrijskim bolesnicima, te predstavili naš Odjel  s iznimnim uvjetima za rad kao i kvalitetom skrbi.

Istaknuli smo i značaj radno - okupacione terapije, poboljšanje u svakodnevnom funkcioniranju, te resocijalizaciji psihijatrijskih bolesnika.

 

 

MS HCP PERCEPTORSHIP PROGRAM

Na poziv Univerzitetske klinike Carl Gustav Carus iz Dresdena, sudjelovali smo u programu MS HCP Perceptorship Program, koji se održavao 27. - 28. rujna 2018. godine. Predavanje je obuhvatilo edukacijske programe o MS, te razmjenu iskustava s drugim sudionicima iz područja liječenja i primjene najnovijih terapijskih pristupa kod liječenja multiple skleroze. U sklopu predavanja, obišli smo i centar za liječenje bolesnika oboljelih od multiple skleroze. Na predavanju je bilo prisutno oko 40 sudionika iz cijele Europe. Željka Ašađanin, bacc.med.techn. i Lea Vučko, med.techn. bile su jedine sudionice iz Hrvatske, što nam čini posebnu čast u predstavljanju naše bolnice i odjela.

 

 

IX MEĐUNARODNI KONGRES UDRUGE "NEUROLOGIJA I JAVNO ZDRAVSTVO"

U Šibeniku, od 26. do 29. rujna 2018. godine održan je IX. međunarodni kongres Udruge „NEUROLOGIJA I JAVNO ZDRAVSTVO“.

Odjel Neurologije aktivno je sudjelovao s radom „Tromboliza u OŽB Vukovar“. Aktivni sudionici kongresa bili su Nevenka Pap, med.techn. i Aleksandra Mirosavljević, med.techn. Razmijenili smo iskustva s ostalim sudionicima kongresa, a u svrhu našeg stalnog medicinskog usavršavanja i stjecanja novih znanja za što boljim i kvalitetnijim  radom i njegom bolesnika.

 

 

PALIJATIVA KAO PROFESIJA - 10 GODINA ISKUSTVA

U Rijeci, dana 5. listopada 2018. godine održan je forum „Palijativa kao profesija – 10 godina iskustva“, na navedenom forumu sudjelovale su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

"DA SE NE ZABORAVE DEVEDESETE DUBROVNIK 2018"

3. simpozij: "Da se ne zaborave devedesete Dubrovnik 2018" održate će se 30. studenog - 02. prosinca 2018. godine u Dubrovniku, Dvorana Ivana Pavla II, Poljana Paska Miličevića 1

 

 

6. SIMPOZIJ MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

U Mostaru, od 27. do 28. rujna 2018. godine, održan je 6. Simpozij medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem, „Istraživanja u sestrinstvu - izazov i(li) preduvjet suvremenog sestrinstva“. Aktivno sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn., na navedenom simpoziju prisustvovali su i Mira Terzić, bacc.med.techn., Nemanja Vojnović, bacc.med.techn. i Vedran Mešanović, med.techn.

Stručni radovi:

  • Bolnica Vukovar 1991. - 2018.
  • Spremnost bolnice Vukovar za prihvat migranata

Više o simpoziju...

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA HKMS - PODRUŽNICE VSŽ

Dana, 20.9.2018. godine održan je  sastanak Izvršnog odbora HKMS – Podružnice Vukovarsko srijemske županije u Domu zdravlja Vinkovci. Dosadašnja predsjednica HKMS – Podružnice Vukovarsko srijemske županije, Dinka Kalaica, bacc.med.techn. odlazi u mirovinu, te je tijekom navedenog sastanka učinjena primopredaja službe novoj predsjednici Janji Stojanović, mag.med.techn., koja započinje obnašati gore navedenu funkciju s 1.10.2018.

 

 

PROMJENE U SUSTAVU PROVJERE BODOVA

Sukladno Općoj uredbi za zaštitu osobnih podataka, uvode se promjene u sustav za provjeru bodova.
Promjena će biti izvršena u petak, 21. rujna 2018. kad će sustav biti nedostupan od 12 do 19 sati.
Nakon promjene sustava (od 21. rujna 2018. iza 19 sati) svoje bodove moći ćete provjeriti tako da slijedite Upute za provjeru bodova.

UPUTE ZA PROVJERU BODOVA

Svoje bodove možete provjeriti tako da u polju Evidencijski broj korisnika upišete svoj evidencijski broj koji Vam je dodijeljen prilikom upisa u Registar i koji se nalazi na Vašoj članskoj iskaznici (Ev.Br./ID No), a u polju Zaporka unesite aktualnu zaporku koju ste do sada koristili (datum rođenja).

Budući da se mijenja sigurnosna politika,  potrebno je promijeniti aktualnu zaporku.

Nova zaporka se mora sastojati od minimalno šest znakova: velikih slova, malih slova i brojeva.

Nakon što zaporku uspješno promijenite,  u gornjem desnom kutu ekrana kliknite na link 'Bodovi' kako bi pristupili svojim bodovima.

Ukoliko ste zaboravili novu zaporku, na ekranu za unos korisničkih parametara kliknite na link 'Zaboravili ste zaporku'. Unesite evidencijski broj i pošaljite zahtjev za dodjelom privremene zaporke. Privremena zaporka bit će dostavljena putem Vaše e-mail adrese, ukoliko je ista evidentirana u Registru HKMS. Ako za uneseni evidencijski broj u Registru nije evidentirana e-mail adresa, molimo da na registar@hkms.hr pošaljete svoju e-mail adresu i evidencijski broj kako bi se adresa upisala u Registar HKMS. Nakon što na e-mail dobijete privremenu zaporku, prijavite se u sustav i izvršite promjenu zaporke sukladno novim pravilima. Novu zaporku (lozinku) znat ćete jedino Vi.

ZAHVALNICA

U subotu 1. rujna 2018. godine Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Republike Hrvatske, Podružnica Krapinsko - zagorske županije, Ogranak Zabok dodijelila je dr.sc. Agnezi Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo, Zahvalnicu za izniman angažman u pomoći u zaštiti zdravlja hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

 

 

GODIŠNJA SKUPŠTINA HKMS, PODRUŽNICE VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Dana 29.08.2018. godine u Domu zdravlja Županja održana je Godišnja skupština HKMS, Podružnice Vukovarsko srijemske županije. Skupštini su prisustvovali iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn.

 

 

POZIV ZA SKUPŠTINU HKMS PODRUŽNICE VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Dana 29.08.2018. godine (srijeda) u Domu zdravlja Županja, Franje Račkog 32, održat će se Godišnja skupština HKMS Podružnice Vukovarsko srijemske županije sa početkom u 13 sati.

Poziv možete preuzeti OVDJE.

PREDAVANJE U ILOKU

U Iloku, dana 20.7.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Ilok, održano je predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018., na temu “Značaj dokumentiranja sestrinskih postupaka na primjeru OŽB Vukovar”. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

23. STRUČNI SKUP MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA INTENZIVNE SKRBI S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Na Brijunima, od 16. do 19.06.2018. godine održan je 23. Stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem. Aktivni sudionici bile su Nikolina Kesegić, bacc.med.techn. i Milica Damjanić, bacc.med.techn. s radom :" Zdravstvena njega bolesnika sa epiduralnim kateterom u jedinici intenzivnog liječenja OŽB Vukovar".

 

 

TEČAJ III KATEGORIJE

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, dana 5.6.2018. godine održan je Tečaj III kategorije pod nazivom „Sestrinska dokumentacija u OŽB Vukovar“. Tijekom tečaja održana je i prezentacija predstavnice tvrtke Stome medical. Na tečaju su sudjelovale medicinske sestre i tehničari OŽB Vukovar i gosti iz Dom za starije i nemoćne osobe Ilok.

 

 

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE VUKOVAR

U Vukovaru, dana 4.6.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Vukovar, održana su predavanja prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred. i Jelena Kalanj, bacc.med.techn s radom „ Komunikacija u psihijatriji“, te dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v. pred. i Ivana Kvesić, bacc.med.techn. s radom “Otpusno pismo u funkciji unaprjeđenja zdravstvene njege - prikaz slučaja TPK“.

 

 

24. DANI PSIHIJATRIJSKOG DRUŠTVA HUMS-A

U Biogradu na Moru, od 23 do 26.5.2018. održan je međunarodni kongresu 24. Dani psihijatrijskog društva HUMS-a. Aktivni sudionici bili su Jelena Kalanj, bacc.med.techn., Ivan Sičanica, bacc.med.techn., Branislava Jurišić Maričić, bacc.occup.therap. i Jasminka Dedijer, med. techn. s radom “Otpusno pismo zdravstvene njege u funkciji poboljšanja kvalitete “ i e-posterom “ Kad riječi utihnu, glazba nas nosi”.

 

 

PRVI KIRURŠKI FORUM

U Vodicama, dana 18.5.2018. godine, održan je Prvi kirurški forum pod nazivom „Sigurnost kirurškog pacijenta-prevencija infekcije kirurške rane“. Aktivni sudionik bila je dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v. pred. s radom „Dokumentiranje sestrinskih postupaka u funkciji sprječavanja infekcija kirurških rana“ , na navedenom forumu prisustvovala je i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

38. PROMOCIJA DOKTORA ZNANOSTI

U Osijeku dana 27.4.2018., održana je svečana 38. promocija doktora znanosti, na kojoj je promovirana i pomoćnica ravnatelja dr. sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v. pred.

 

 

ZNAČAJ DOKUMENTIRANJA SESTRINSKIH POSTUPAKA NA PRIMJERU OPĆE ŽUPANIJSKE BOLNICE VUKOVAR I BOLNICE HRVATSKIH VETERANA

U Vukovaru, dana 24.4.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Vukovar, održano je predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre-2018., na temu „ Značaj dokumentiranja sestrinskih postupaka na primjeru Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana“. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

NOĆ KNJIGE

Medicinske sestre Ružica Đurić, med.techn., Zvezdana Pinjuh, med.techn., Snježana Rohaček, bacc.med.techn., i dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., nazočile su obilježavanju Noć knjige 2018., u Školi „Andrija Štampar“ u organizaciji Društva za povijest sestrinstva HUMS-a i Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a. Tom prigodom Dr.sc. Agnezi Aleksijević, mag.med.techn., pomoćnici ravnateljice za sestrinstvo OŽB Vukovar., uručena je Zahvalnica za nesebičnu podršku pri osnivanju i radu Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a

 

 

22. SAJAM ZDRAVLJA U VINKOVCIMA 20.-22. TRAVNJA 2018. GODINE

U Vinkovcima, dana 20.4.2018. godine svečano je otvoren 22. Sajam zdravlja. Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana, aktivno je sudjelovala na sajmu sa štandom na kojem su posjetitelji mogli: mjerili razinu šećera u krvi,  krvni tlak i tjelesnu težinu, informirati se o važnosti tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane i načinima zdravog življenja. U sklopu sajma održana su i stručna predavanja, aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.,v. pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. s radom „Informiranost pacijenata o pravima na zdravstvenu zaštitu u OŽB Vukovar“.

 

 

ERASMUS+ MASTERCLASS COURSES

.

 

OTPUSNO PISMO U FUNKCIJI UNAPRJEĐENJA ZDRAVSTVENE NJEGE - PRIKAZ SLUČAJA PACIJENTA S TPK

U Iloku, dana 16.4.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Ilok, održano je predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018., na temu „.Otpusno pismo u funkciji unaprjeđenja zdravstvene njege - prikaz slučaja pacijenta s TPK“. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ivana Kvesić, bacc.med.techn.

.

 

PRAVILNIK O DODATNOM USAVRŠAVANJU MEDICINSKIH SESTARA

JAVNA RASPRAVA O NACRTU PRIJEDLOGA ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

TEČAJ O PRIMJENI OPĆE UREDBE EU O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU (GDPR)

U Zagrebu, dana 9.3.2018. godine, pri Zdravstvenom veleučilištu, organiziran je prvi tečaj stručnog usavršavanja u provedbi zaštite osobnih podataka pod nazivom: „Primjene opće uredbe EU o zaštiti osobnih podataka u zdravstvenom sustavu (GDPR)“. Voditelji tečaja bili su prof.dr.sc. Krešimir Rotim i doc.dr.sc. Petar Mišević, na tečaju su sudjelovale dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v. pred. i Ankica Vlačić, mag.md.techn.

Opća uredba

.

Na slici Ankica Vlačić, mag.med.techn., doc.dr.sc. Petar Mišević, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v. pred. i Biljana Kurtović, mag.med.techn.

 

DOPRINOS MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARA KVALITETI SKRBI ZA HRVATSKOG BRANITELJA

U Zagrebu, 16.-17.2018. godine u Institutu za kulturu zdravlja, održana je edukacija - tečaj prve kategorije, u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara i Društva medicinskih sestara/tehničara domovinskog rata HUMS-a, pod nazivom „Doprinos medicinske sestre/teničara kvaliteti skrbi za hrvatskog branitelja“.
Aktivne sudionice bile su: dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Ankica Vlačić, mag.med.techn., Ivana Kvesić, bacc.med.techn.,  Elvira Capan, med.techn.

.

 

TWINNING PROJEKT

U Zagrebu, dana 15.3.2018. godine organizirana je dodjela certifikata za Edukaciju mentora za medicinske sestre i primalje u zdravstvenom sustavu u Republici Hrvatskoj i provedba obrazovnog curriculuma usklađenog s Direktivom 2005/36/EC. Ministarstvo zdravstva provelo je Twinning projekt zajedno sa Sjevernom Irskim partnerom NICO (Northern Ireland Co-Operation Overseas). Opći cilj projekta je poboljšanje zdravstvenog sustava i zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj, dok je svrha projekta poboljšanje kvalitete obrazovanja medicinskih sestara i primalja trenirajući njihove mentore i poboljšanje mentorskog sustava. Twinning projekt zamišljen je kao potpora obrazovnom sustavu koji će potom biti osnova za poboljšanje sposobnosti, znanja i vještina medicinskih sestara i primalja u skladu sa zahtjevima EU regulative te nacionalnim strateškim prioritetima. Na svečanoj dodjeli certifikata bile su prisutne dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v. pred., Ivana Kvesić, bacc.med.techn. i Elvira Capan, med.techn., mentorski program završila je i dobila certifikata Ankica Vlačić, mag.med.techn.

KOMUNIKACIJA U PSIHIJATRIJI

U Iloku, dana 15.2.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Ilok, održano je predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018., na temu „Komunikacija u psihijatriji“. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Jelena Kalanj, bacc.med.techn.

CRBSI - INFEKCIJE POVEZANE S VENSKIM KATETERIMA

U Vukovaru, dana 13.2.2018. u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana tvrtka Mediva, kojoj je osnovna djelatnost prodaja i distribucija opreme i potrošnog materijala za potrebe zdravstvenih ustanova, održala je prezentaciju na temu „CRBSI - Infekcije povezane s venskim kateterima“.

Istog dana održano je prvo predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018., u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Tema predavanja bila je "Sestrinska dokumentacija u funkciji unaprjeđenja sestrinske prakse u bolnici Vukovar", predavač dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.

ZNANSTVENO STRUČNI SIMPOZIJ "DR. VLADIMIR EMEDI"

Povodom 26. Svjetskog dana bolesnika 11.2.2018. godine u organizaciji Lions kluba Vukovar i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana u hotelu Lav održan je " 4. Znanstveno stručni simpozij dr. Vladimir Emedi". Aktivni sudionici bili su dr. sc. Agneza Aleksijević, mag. med. techn.,v. pred., Ankica Vlačić, mag. med. techn., Mirjana Konjević, bacc. med. techn. i Ivana Kvesić, bacc. med. techn. sa stručnim radom “ Informiranost pacijenata o njihovim pravima tijekom hospitalizacije“.

PROMOCIJA KNJIGE "VUKOVARSKA BOLNICA SVJETIONIK U POVIJESNIM OLUJAMA HRVATSKOGA ISTOKA"

Nakon izuzetno posjećene i dirljive premijerne promocije knjige „Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka“  u dupkom punoj Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu. Predstavljena je i u Vukovaru na Tjednu sjećanja na Vukovar, u sklopu XIII. Znanstveno-stručnog simpozija „Ratna bolnica Vukovar 1991.g – dr. Juraj Njavro“.
Knjiga je nastala suradnjom Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest, autora i povjesničar dr. sc. Ive Lučića,  predsjednika HLK-a i idejnog začetnika knjige dr. sc. Trpimir Goluža, urednika knjige prim. Ante – Zvonimir Golem,

„Knjigu o vukovarskoj bolnici izdali smo kako bismo demantirali i raskrinkali laži, da bismo golemo svjedočanstvo ljubavi spasili od zaborava te istinu o Vukovaru ostavili u nasljeđe budućim naraštajima“ kazao je dr. sc. Goluža na predstavljanju.

Na slici dr. sc. Trpimir Goluža, dr. Zoran Aleksijević, dr.sc. Agneza Aleksijević, dr. sc. Krešimir Luetić

SUDJELOVANJE NA TEČAJU TREĆE KATEGORIJE U POŽEGI

U Požegi dana 27.10.2017. godine održan je tečaj treće kategorije pod nazivom
"Predstavljanje i unaprjeđenje sestrinske dokumentacije" u organizaciji podružnice HUMS-a Požega i Opće županijske bolnice Požega, na navedenom tečaju  sudjelovale su medicinske sestre Martina Zaluški, Ivana Vasiljuk, Katarina Ujaković i Ankica Vlačić.

 

SUDJELOVANJE NA PRVOJ RODINOJ KONFERENCIJI O NOŠENJU DJECE “RODIN ZAMOTULJAK”

21. listopada 2017. godine

21. listopada održana je u Zagrebu Prva Rodina konferencija o nošenju djece “Rodin zamotuljak”. Prvostupnica sestrinstva Ružica Bušić i medicinska sestra Zrinka Barešić s Odjela pedijatrije sudjelovale su na konferenciji te usvojile nova znanja o dobrobiti nošenja djece. Usvojena znanja moći će primjenjivati kroz Savjetovalište za dojenje u sklopu Neonatološke ambulante i u radu s majkama i novorođenčadi na odjelu.

DONACIJA ODJELU PEDIJATRIJE OD ZAKLADE NOVO SUTRA

21. listopada 2017. godine

21. listopada u sklopu obilježavanja Dana Zaklade Novo Sutra na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru, upravitelj Zaklade gospodin Davor Relatić, uručio je Odjelu pedijatrije OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana donaciju kupnje uređaja, inkubatora za novorođenčad i dviju perfuzijskih pumpi. Pedijatrica Željka Nakić Merki, glavna sestra Odjela pedijatrije Ana Liović, te medicinske sestre Martina Zaluški, Tatjana Kulčicki i Kristina Markobašić sudjelovale su aktivno u obilježavanju Dana Zaklade. Djeca su imala priliku izmjeriti tjelesnu težinu i visinu i zasićenost krvi kisikom i naučiti kako previjati bebu. Pedijatrica Željka Nakić Merki zahvalila se Zakladi u ime Odjela pedijatrije vukovarske bolnice i ukratko objasnila važnost primljene donacije.

5. SIMPOZIJ MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM
02. listopada 2017. godine

Agneza Aleksijević, Mira Terzić, Ankica Vlačić, Ivana Kvesić i Elvira Capan aktivno su sudjelovali s dva rada ispred OŽB Vukovar, te s jednim radom u suradnji Agneze Aleksijević i Ivone Ljevak, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru na 5. simpoziju medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Indikatori kvalitete zdravstvene njege“ u Mostaru 15. i 16. rujna 2017. godine.

Stručni radovi:

  • Dokumentiranje sestrinskih postupaka u operacijskim salama u funkciji poboljšanja kvalitete
  • Otpusno pismo zdravstvene njege u funkciji poboljšanja kvalitete
  • Usporedba sestrinskih kompetencija u okruženju sa i bez odgovarajuće pravne regulative

VI. KONGRES HUMS-a
26. lipnja 2017. godine

Agneza Aleksijević, Ankica Vlačić i Ivana Kvesić aktivni sudionici na 6. Kongresu HUMS-a u Opatiji od 15-18.6.2017., s četiri stručna rada. Predavanjima s ratnom tematikom su prisustvovali Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji pomoćnika ministra Dinka Tandare. Stručni radovi:

  • Sjećanje na poginule i nestale medicinske sestre i tehničare Ratne bolnice Vukovar 1991., (The memory of the dead and missing nurses / technicians War Vukovar hospital in 1991.)
  • Nezdravstveni djelatnici Ratne bolnice Vukovar 1991., (Non-medical Staff Killed in the Croatian War of Independence in Vukovar in 1991.)
  • Prikaz dokumentiranja sestrinskih postupaka u operacijskim salama, Overview of Documenting Nursing Procedures in the Operating Room
  • Otpusno pismo zdravstvene njege s operacijskim liječenjem prijeloma bedrene kosti; (Health Care Discharge Letter for a Patient with Surgical Treatment of Femur Neck Fracture)

Više slika sa ovoga događaja možete vidjeti OVDJE.

23. DANI PSIHIJATRIJSKOG DRUŠTVA HUMS-a
08. lipnja 2017. godine

Djelatnici Odjela psihijatrije sudjelovali su na Međunarodnom kongresu - 23. Dani psihijatrijskog društva HUMS-a koji se održavao od 24.do 27.5.2017. godine u hotelu Imperial na otoku Rabu.
Kao aktivni sudionici, Jelena Živković i Renato Firi prezentirali su rad u poster sekciji na temu „Uloga medicinske sestre i tehničara u procesu liječenja i rehabilitacije duševnih bolesnika te u prevenciji relapsa bolesti", te Ivan Sičanica i Mladen Blašković „Otpusno pismo zdravstvene njege pacijenta liječenog od alkoholizma“.

DAN SESTRINSTVA - SPOMEN NA UBIJENE I NESTALE MEDICINSKE SESTRE
15. svibnja 2017. godine

Medicinske sestre Agneza Aleksijević, Ankica Vlačić, Ana Liović i Ivana Kvesić u povodu Dana sestrinstva su obišle grbove, položile cvijeće i upalile svijeće medicinskim sestrama ubijenim u tijeku i poslije sloma obrane grada Vukovara Zdenki Miličević ubijena14.9.1991., Marici Stanek, ubijena 18.11.1991., Blanki Stefanjuk, ubijena u 2 mjesecu,1992., i prisjetili se nestalih kolega Marka Mandića i Ivana Baranjeka, kako bi očuvali uspomenu na nikad prežaljene i nikad zaboravljene nam drage kolegice i kolege.

SVEČANA AKADEMIJA DAN SESTRINSTVA
12. svibnja 2017. godine

Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva.

 

ZDRAVSTVENA PREVENTIVA BLIŽA GRAĐANIMA
08-15. svibnja 2017. godine

Nastavljajući svoju tradicionalnu djelatnost približavanja zdravstvene preventive građanima, vukovarski Crveni križ će Povodom Dana Europe i Tjedna Hrvatskog Crvenog križa od 8. do 15. svibnja, kao i obilježavanja Dana sestrinstva 12.05.2017. u središtu grada Vukovara od 10 do 12 sati organizirati svojim sugrađanima besplatnu kontrolu zdravlja, mjerenje tlaka i razinu šećera u krvi.

Istodobno, građanima je omogućeno da se o svojim zdravstvenim teškoćama savjetuju s liječnicima uz upute i savjete o preventivi.
Kontrolu i pregled  te savjetovanje obavit će stručna ekipa OŽB Vukovar, Ankica Vlačić, bacc.med.techn., Sandra Matanović, bacc.med.techn., i Renata Malekinušić, med.techn., pod stručnim nadzorom pomoćnice za sestrinstvo Agneze Aleksijević, dipl.med.techn., mag.med.techn. i dr. Mira Osmakčić specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, te predsjednika GDCK Vukovar dr. Vladislava Nadaša.

Starije vijesti možete vidjeti OVDJE.

Dobrodošli u "sestrinski kutak" Opće županijske bolnice Vukovar. Ovaj dio bolničkog weba mjesto je gdje želimo predstaviti medicinske sestre i tehničare naše ustanove, njihove zadaće, djelovanje, poslanje, njihovu humanost i predanost poslu koji rade.

Ovo je mjesto gdje čete moći naći informacije o počecima sestrinstva u Vukovaru, o djelovanju medicinskih sestara i tehničara kroz povijest, o njihovoj ulozi u skrbi za ranjene za vrijeme Domovinskog rata, o vremenu progonstva i povratka, o tome kako djelujemo danas, te o našim planovima i zadacima u budućnosti.

U cilju podizanja razine kvalitete informacija cijeniti ćemo Vaše ideje i prijedloge.

S poštovanjem

dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.
pomoćnik za sestrinstvo OŽB Vukovar

PočetnaPovijestOrganizacijaOdjeliAmbulanteFoto-albumInformacije
-=: HTML: Damir Matijašević :=-