Sestrinski kutak - Novosti/obavijesti
SIMPOZIJ PALIJATIVNE SKRBI
04. listopada 2012. godine

Psihijatrijska bolnica Sveti Rafael Strmac organizirala je dana 04.listopada 2012.godine simpozij o palijativnoj skrbi na temu: "Kvaliteta života i skrbi u terminalnoj fazi bolesti". Nekadašnja Dječja bolnica za plućne bolesti Šumetlica obnovom i proširenjem pretvorena je u jednu od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolesničkih ležajeva, potrebno je napomenuti da bolnica ima Odjel za palijativnu skrb sa 40 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama te intenzivnoj njezi.

Simpoziju su mogli prisustvovali svi zainteresirani građani. Iz naše bolnice simpoziju su prisustvovale pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavne sestre odjela kirurgije, ginekologije, interne medicine, neurologije, te medicinska sestra za kvalitetu.

Simpozij je otvorio ravnatelj Psihijatrijske Bolnice sveti Rafael Strmac Prior Fra Dario Vermi. Predavanja su održali stručnjaci za medicinska i pravna pitanja iz Hrvatske i Italije prim.dr.sc. Zoran Lončar, dr.med.spec., zamjenik ravnatelja HZZO-a, Anna Lisa Frigo, dr.med. liječnica palijativne skrbi u onkološkom centru bolnice iz Monfalconea, a dosadašnja iskustva iz palijativne skrbi je podijelio Tim palijativne skrbi Psihijatrijske bolnice Sveti Rafael Strmac.
Ključni element palijativne skrbi jesu definicija i terminologija palijativne skrbi, zajedničke vrijednosti i filozofija, razine zdravstvene zaštite na kojima se skrb pruža, skupine bolesnika, raspoloživost i dostupnost usluga, edukacija, standardi medicinske dokumentacije, podizanja svijesti javnosti. Od 52 europske zemlje samo je u pet razvijena mreža stacionarnih hospicija dok druge imaju puno veći dio mobilnih palijativnih timova za kućnu skrb.

Tijelo vaše hram je Duha Svetog koji je u vama ! (1 Kor 6,19).

Pripremile: Agneza Aleksijević, dipl.med.techn., glavna sestra bolnice i Danijela Duhanaj, bacc.med.techn., Jedinica za kvalitetu


PočetnaPovijestOrganizacijaOdjeliAmbulanteFoto-albumInformacije
-=: HTML: Damir Matijašević :=-