Događanja

Prvi stručni skup neurologa Slavonije i Baranje - 29.5.2019.

U Vukovaru je 18. svibnja 2019. održan Prvi stručni skup neurologa Slavonije i Baranje. Na skupu su nazočilli neurolozi iz 7 Općih županijskih bolnica iz Slavonije i Baranje, Klinike za neurologiju KBC Osijek, Klinike za neurologiju KBC Zagreb, predstavnici Hrvatskog neurološkog društva, medicinske sestre, logopedi, neuropsiholozi i ostali zdravstveni djelatnici.

Voditelji Neuroloških odjela iz bolnica Virovitica, Nova Gradiška, Požega, Slavonski Brod, Našice, Klinike za neurologiju KBC Osijek te Neuroloških odjela OŽB Vinkovci i OŽB Vukovar su predstavili svoje ustrojstvene jedinice s ciljem međusobnog upoznavanja s postojećim kadrovima i organizacijom te uvjetima rada s neurološkim bolesnicima. Usaglašena su mišljenja da su pojedini Neurološki odjeli u Slavoniji i Baranji udaljeni od Centara izvrsnosti te stoga moraju učiniti više po pitanju lokalne organizacije zbrinjavanja teških neuroloških bolesnika, osobito onih, koji zbog moždanog udara trebaju učinkovitu reperfuzijsku terapiju.

U radu skupa je sudjelovala Predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof.dr.sc. Zdravka Poljaković s temom „Reperfuzijska terapija u liječenju akutnog moždanog udara“. Prva dopredsjednica Hrvatskog neurološkog društva doc. Marina Bedeković-Roje i tajnik Hrvatskog neurološkog društva doc. Ivica Bilić su učestvovali u raspravama prikazanih tema.

Predavači iz svake od bolnica su pokazali zanimljive prikaze i pristupe u liječenju neuroloških bolesnika: onih koji boluju od rijetkih tipova moždanog udara. Govorilo se o terapijskim dilemama u primjeni ponavljane trombolitičke terapije. Komplikacije nakon primjene trombektomije u bolesnika s moždanim udarom bila je najistaknutija tema u raspravi. Govorilo se o bolesnicima s rijetkim demijelinzacijskim bolestima i neurološkim posljedicama nastalih usljed sistemskih bolesti. Prikazani su bolesnici koji boluju od rijetkih bolesti s reperkusijama na neurološkom sustavu, provedena je rasprava o dilemama oko nekonvulzivnih eplileptičkih manifestacija udruženih s mogućim kardijalnim komorbiditetima tipa poremećaja srčanog ritma kao uzrocima poremećaja svijesti.

Prvi stručni skup neurologa Slavonije i Baranje je u potpunosti ispunio očekivanja organizatora. Prikazane su vrlo zanimljive i raznolike teme iz gotovo svih područja rada neurologa u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Pozitivno ozračje koje nam daju takvi sastanci nam je svakako poticaj da ih tradicionalno održavamo svake godine u jednom od slavonskih gradova.

S veseljem očekujemo 2. Stručni skup neurologa Slavonije i Baranje koji će se održati 2020. godine u Slavonskom Brodu.

Voditelj odjela za neurologiju OŽB Vukovar i bolnica hrvatskih veterana
Dr.sc.Biserka Kovač dr.med. specijalist neurolog i specijalist uže specijalizacije iz neuromuskularnih bolestiPočetnaPovijestOrganizacijaOdjeliAmbulanteFoto-albumInformacije
-=: HTML: Damir Matijašević :=-