Događanja

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi - 18.10.2018.

Druga subota u mjesecu listopadu obilježava se kao Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi, s ciljem da se podigne svijest opće javnosti o dostojanstvu svih onih koji boluju od teških i neizlječivih bolesti. Dan kada se prisjećamo i svih onih koji svakodnevno pomažu takvim osobama, od onih koji se unutar obitelji skrbe o svojim najmilijima, do onih koji profesionalno ili volonterski, unutar hospicija, bolnica, staračkih domova i drugih institucija, nesebično daruju sebe kako bi barem malo ublažili oboljelima posljednje dane… U kontekstu navedenog dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Vedran Mešanović, med.techn., su prisustvovali Tečaju iz Palijativne skrbi u Zagrebu.Pojam hospicij nastao je u srednjem vijeku, a značenje mu se proširilo diljem Europe. Namjena ove građevine je bila ta da hodočasnici i ostali gosti u njima mogu pronaći "gostoljubivost" hospitium, uključujući smještaj s dormitorijem, spavaonicom. Kasnije je dobio i značenje mjesta, ustanove u kojoj se provodi palijativna skrb.

Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga, kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelji kojom se nastoji ublažiti bol i patnja, te poboljšati kvaliteta života bolesnika i njegove obitelji. Pri tome je potreban cjeloviti pristup bolesniku u liječenju i komunikaciji od strane zdravstvenih radnika koji pružaju zdravstvenu i socijalnu skrb kao što su to: liječnici opće medicine i liječnici u bolnicama, medicinske sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama, socijalni radnici, osoblje u ustanovama za kućnu njegu, te u domovima za starije i nemoćne. Veliku ulogu u pružanju palijativne skrbi imaju i nezdravstveni radnici - volonteri - koji su obučeni za pružanje pomoći neizlječivo bolesnima, kao i njihovim obiteljima.

U pružanju palijativne skrbi potrebno je voditi brigu o dostojanstvu bolesne osobe, samostalnosti, kao i omogućiti joj odlučivanje o vlastitom životu i liječenju. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ugovorio je u zdravstvenim ustanovama 206 postelja za pružanje palijativne skrbi osiguranim osobama koje boluju od bolesti gdje suvremena medicina više ne može dovesti do ozdravljenja.

http://www.hzzo.hr/svjetski-dan-hospicija-i-palijativne-skrbi-12-listopada/

PočetnaPovijestOrganizacijaOdjeliAmbulanteFoto-albumInformacije
-=: HTML: Damir Matijašević :=-